Dramatik med älven som kuliss
Den 26 juni är det premiär för mastodontprojektet Krigsoperan (Sotaooppera) med 120 personer i ensemblen. Det blir tio föreställningar på en specialbyggd scen vid strandplan i Haparanda.
LANDET DELADES. Krigsoperan handlar om tornedalingarnas öde när landet delades och Finland blev ryskt. Stefan Wennberg, Nea Ruth, Linda Lehto och Markus Liitti. Foto: TUOMO YLINEN
Foto: Tuomo YlinŠrŠ
Krigsoperan skildrar människoöden och tornedalingarnas umbäranden i samband med det finska kriget och kapitulationen 1809 som ledde till att Finland förlorades till Ryssland. Med ett pennstreck på kartan delades Tornedalen mitt itu. Upphovsmännen är Bengt Pohjanen som skrivit manus och Kaj Chydenius som komponerat musiken. De har tidigare samarbetat i Smugglaroperan (Joppausooppera) och Laestadiusuuppera. Det svenskfinska samarbetet genomsyrar hela projektet och arbetet med rollbesättning, scenografi och körträning pågår för fullt. Regissörer är Pia Suionvieri och Ulf Fembro, teaterchef vid Tornedalsteatern. Fembro menar att det är en historia väl värd att berätta. - Plötsligt delas landet. Människorna här lämnas i sticket, men ställer ändå upp och tog hand om döda och sårade som kom tillbaka från kriget, säger han. Repetitioner pågår
Medan vi samtalar repeterar sopransolisterna den inledande sången Missä on rakkaani, Var är min älskade. Melodin är sorgsen och texten otroligt vacker. Ulf Fembro hyllar Bengt Pohjanens manus och skattar sig lycklig över att ha fått chansen att arbeta med produktionen. - Bengt har ju ett enormt djup i sina texter, alltså det flödar ju, säger smålänningen som blev Pajalabo för några år sedan. Han menar att Pohjanen med sin text lyckas undvika att föreställningen blir för tung, trots den bakomliggande tragiska historien, och i stället ingjuter ett hopp för framtiden. - Det är egentligen en stor berättelse om kärlek. Trots de tragedier och elände som dessa människor upplevde lever kärleken vidare. Det visar att inget stoppar människors kärlek, säger Ulf Fembro. Det blir en del proffs, dock mest amatörskådespelare som medverkar. Rollbesättningen är inte helt klar men Ulf Fembro avslöjar att en av huvudrollerna som soldaten Sjöholm kommer att spelas av Ingemar Raukola, lämpligt nog uppväxt i Tornedalen. Premiär för Krigsoperan är 26 juni - på Bengt Pohjanens 65-årsdag.
Fotnot: Bland annat kommer slaget vid Virta att skildras. Det är mest känt från Runebergs dikter i Fänrik Ståls sägner där Sven Dufva ensam höll ryssarna tillbaka när övriga retirerade. Bengt Pohjanen menar att Sven Dufva egentligen hette Wapen och kom från Tornedalen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!