Dra upp och laga rot

Med hösten kommer rotfrukterna. Bra mat för en billig peng. Dessutom går de att variera i det oändliga. Här är roten till några goda rätter.

Färggrann. Rödbetspannacotta må låta hur knasigt som helst, men är riktigt gott. Här med en läcker kräm med smak av citron och fläder.

Färggrann. Rödbetspannacotta må låta hur knasigt som helst, men är riktigt gott. Här med en läcker kräm med smak av citron och fläder.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kultur och Nöje2016-10-22 06:00

Rosta dem, lägg dem i soppor, gör mos, råriv, lägg i gryta eller en sallad, baka paj, fritera, riv ned dem i en bröddeg… Ja, det finns faktiskt inga gränser för vad du kan hitta på med rotfrukter och de går alltid att omvandla till middag i någon form.

Som extrabonus är det förhållandevis billig mat, samtidigt som de bidrar med nyttiga fibrer och vitaminer. Men framför allt - nu är de i säsong.

Vi borde alla bli bättre på att äta efter säsong. Tänk bort sparrisen tills våren tittar fram, och tomaterna kommer bara att bli tråkigare för varje vecka som går. Gör en djupdykning i rotfruktslådan i stället. Så här fram på höstkanten är de som bäst och kostar som minst.

Rotfrukter är väldigt tacksamma att kombinera med lite oväntade smaker. Kålrot och apelsin är till exempel en höjdare, medan jordärtskockor gifter sig finfint med svamp. Och just när det gäller rotfrukter tycker jag faktiskt att skillnaden är som störst mellan ekologiskt och ”vanligt”. Ekologiska smakar helt enkelt mer, så det kan löna sig att lägga på en liten slant.

Rotfrukter är en viktig del av vårt kulinariska kulturarv, och det vore sorgligt om de glömdes bort alldeles med tiden. Tror inte att det är så värst många ungar som får rotmos till middag numera.

Så slå ett slag för rotfruktens upprättelse! Mat från jorden hör hemma på köksborden.

Rotfruktsrårakor med pepparrotskräm

För 4 portioner, 40 minuter

Rårakor är ju kalasgott. Blanda gärna i några rotfrukter, vilka du vill, men behåll lite potatis så håller de ihop bättre.

5 stora fasta potatisar

4 morötter

2 palsternackor

1 liten bit rotselleri, ca 50 g

3 ägg

persilja

3 msk vetemjöl

cirka 1 tsk salt

nymalen svartpeppar

1 citron, skalet

2 msk hackad bladpersilja

smör och/eller olja till stekning

Kräm:

125 g pepparrotsost

1 dl crème fraiche

2-3 tsk riven pepparrot, eller efter smak

lite citronsaft

Äta till:

löjrom eller bacon

Skala och riv potatis och rotfrukter grovt. Låt rinna av i durkslag och pressa ur så mycket vätska du förmår.

Vispa upp äggen, tillsätt mjöl, salt, peppar och rivet citronskal. Blanda i de rivna grönsakerna och persiljan.

Hetta upp smör och/eller olja i plättlagg eller stekpanna, klicka ut smeten och stek frasiga på båda sidor tills de får fin yta.

Rör ihop pepparrotsost, crème fraiche och pepparrot. Smaka av med lite citronsaft. Servera rårakorna med krämen. En klick löjrom är gott på, alternativt knaperstekt bacon vid sidan om.

Krämig jordärtskocksgratäng med parmesan och citron

För 4-6 portioner, 1 timme

Den här gratängen är så ljuvligt krämig, snäll och go. Förkoka skockorna för snabbare tillagning.

1 kg jordärtskockor

1 citron (saft + skal

3 dl crème fraiche

2-3 vitlöksklyftor, rivna

1 kruka repad färsk timjan

2 dl färskriven parmesan

flingsalt

nymalen svartpeppar

1/2 tsk paprikapulver, gärna rökt

riven muskotnöt

2 skivor kantskuret dagsgammalt vitt bröd

olivolja

Skala jordärtskockorna, lägg dem i vatten med lite citron i så att de inte mörknar. Skär dem i stavar, skivor eller bitar. Förväll dem i lättsaltat vatten i cirka 5-10 minuter så går det fortare att få gratängen klar. Låt rinna av ordentligt och fördela dem sedan i en ugnsfast form

Blanda crème fraiche med rivet skal och saft från en halv citron, vitlök och hälften av timjanbladen. Blanda i nästan all ost, men spara lite. Smaka sedan av med salt, peppar, paprikapulver och riven muskot. Häll blandningen över skockorna.

Riv sönder brödet i bitar och mixa hastigt med resten av osten och timjanbladen samt lite flingsalt och peppar. Strö ut ströbrödet över formen och ringla över lite olivolja. Gratinera i ugnen i 225 grader 25-35 minuter tills skockorna är mjuka och ytan vackert gyllenbrun.

Väldigt gott till viltkött och svamp.

Rödbetspannacotta med citron- och fläderkräm

Inte kan man väl ha rödbetor i en efterrätt? Jo, tänk för att det går alldeles utmärkt, det. Strålande vacker färg får man på köpet.

Pannacotta:

300 g rödbetor

5 dl vispgrädde

1 liten nypa salt

2 1/2 gelatinblad

3 msk honung

1 tsk vaniljsocker

Kräm:

2 dl crème fraiche

2 msk koncentrerad flädersaft>

1 citron, skalet

2 msk florsocker

Skala rödbetorna och skär dem i tärningar. Häll i en rostfri kastrull tillsammans med grädde och en liten nypa salt. Sjud försiktigt under lock tills rödbetorna är helt mjuka, cirka 25-30 minuter. Låt svalna något.

Lägg under tiden gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Smält gelatinet i lite av rödbetsgrädden i en liten kastrull.

Häll upp rödbetorna med grädden i en matberedare och mixa slätt tillsammans med det smälta gelatinet, honung och vaniljsocker. Sila och häll upp i glas. Ställ i kylen i minst 3 timmar och låt stelna.

Vispa crème fraiche med elvisp tills den blir riktigt fast (det tar ganska lång tid). Tillsätt flädersaft, rivet citronskal och florsocker och fortsätt vispa. Låt stå i kylen tills pannacottan är klar och klicka sedan över inför serveringen.

Röda tillfälliga exklusiva nyheter

Viner

Rotsaker är utpräglade vinvänner. Det är mest vad du har till som avgör vinvalet. Till maträtter som domineras av rotsaker är det så lyckligt att du kan ta ditt torra favoritvin oavsett om det är rött eller vitt. Den första och tredje fredagen i varje månad släpper man några exklusiva tillfälliga nyheter på Systemet. Nu i september kom bland annat dessa fyra intressanta lite lyxigare viner. Alla är gjorda på varsin från varandra mycket olika druvor och kan sparas länge.

2014 Schubert Estate Pinot Noir

Nr 90645, 189 kronor, Nya Zeeland

Betyg 4+

Nya Zeeland gör numera några av de riktigt intressanta vinerna på pinot noir druvan. Schubert är en av de ganska nya topp­producenterna i Wairarapa distriktet. Hans basvin är denna härliga lite speciella och kryddiga pinot med längd och personlighet.

2013 Vino Nobile de Montepulciano

Nr 99326, 199 kronor, Italien

Betyg 5

Vino Nobile är ett vin på ren sangiovese från staden Montepulciano i Toscana. Poliziano är distriktets främsta producent. Ungt och tätt med fin balans och längd. En delikat sangiovese när de är som mest renklingade och snygga i måttligt kraftfull stil.

2006 Masi Osar

Nr 92037, 369 kronor, Italien

Betyg 4-

Det finns några special­druvor som ger mycket strama och mörka toner, som används i några få procent som krydda åt vinet. I Veneto heter den Oseleta. Här har Masi gjort ut en ren, 100 procent. Tuff, rik och mäktig tioåring, för rik mat och tuffa personer.

2013 Penfolds St Henri Shiraz

Nr 98063, 699 kronor, Australien Betyg 4

Dramatisk doft med tydliga eucalyptustoner längd och massiv mjuk täthet i påfallande generös stil. Öppet och tillgängligt redan nu. Utgjort på stora ekliggare med mäktiga aussidruvor. Ovanligt generöst och begripligt annorlunda lyxvin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!