Massakern i La Penca förändrade journalisten och filmaren Peter Torbiörnsson i grunden.
I går tilldelades han Eric Forsgrens dokumentärfilmspris på 100.000 kronor.
Priset får han främst för dokumentärfilmen Det sista kapitlet, som i tv-versionen visades efter prisceremonin under dokumentärfilmsdagen på Acusticum i Piteå.
- Problemet med att göra dokumentärfilm är att det är svårt på många sätt. Det handlar om att vara DÄR, att ha tillförsikt och massor med tid. Man hamnar på platser man aldrig tänkt sig och får problem med människor man aldrig tänkt sig, säger han.
Lång film
Det sista kapitlet är egentligen en mycket lång film, 225 minuter, men den långa versionen har bara visats två gånger i Sverige, på filmfestivalen i Göteborg och Stockholm. Egentligen en kärleksfilm, där Peter Torbiörnsson följt ett par, främst flickan från när hon var 12 år och borstar tänderna till när hon drygt 20 år senare dansar med sitt livs älskade.
- Filmen handlar om livet i terrorismens och krigets skugga. Den industri jag tillhör vill främst producera feelgood filmer, som gör människor glada. Men följer du kärlek i spåren under lång tid kan man inte på förhand säga att det ska sluta lyckligt. Jag visste inte om dessa människor skulle överleva kriget i Nicaragua.
Personlig uppgörelse
I den kortade tv-versionen är dock Det sista kapitlet främst en personlig uppgörelse för Peter Torbiörnsson själv som, i kanske ung naivitet, tog med en "dansk" fotograf på sandinistgerillans rekommendation till en presskonferens ute i djungeln med den dåvarande contasledaren Eden Pastora.
Blodbad
Den presskonferensen slutade i blodbad. För fotografen hade inte bara kamerautrustning med sig utan även en bomb, en bomb som dödade journalister på en vanligtvis fredad plats i vilket krig man än befinner sig i. Eden Pastora överlevde, ingen vet hur. Och det är delaktigheten i denna massaker Peter Torbiörnsson behandlar i sin film Det sista kapitlet. För han bär på en skuld. Han visste att den "danske" fotografen var spion åt sandinisterna, dock inte att hans uppdrag var att döda, även Peter Torbiörnsson själv.
- Jag är egentligen nöjd med den långa versionen av Det sista kapitlet. Tv-versionen vet jag inte riktigt om den duger, eller om jag är värd priset. Det är upp till er att avgöra, säger han till publiken.
Peter Torbiörnsson har tidigare vunnit fina priset för sina dokumentärer, exempelvis De älskande i San Fernando och Reyno.