Det har blivit allt vanligare att butiker, hotell och matkedjor använder sig av dofter i kommersiellt syfte, och sångerskan Katy Perry pumpade ut godisdoft bland publiken under California dreams-turnén förra året. Nu kan dofterna vara på väg in på våra museer.
Spritmuseum, tidigare Vin & sprithistoriska museet, kommer att använda sig av dofter i utställningen Spritlandet Sverige som inleds samtidigt som museet öppnar på nytt, i nya lokaler i Stockholm, den 24 maj. I utställningen upplever besökaren olika årstider och deras typiska spritsorter genom sina sinnen.
- Beroende på vem du är och vad du har varit med om kommer du att uppleva den på olika sätt. Vi vill vidga synen på alkohol och då är det effektivt att arbeta med alla sinnen, säger Elin Harland som är producent för utställningen.
Väcker olika känslor
De olika årstiderna, vår, högsommar, sensommar, höst och vinter, är uppdelade i olika stationer. Vid varje station sprids både kryddofter och miljödofter för att skapa en känsla för berättelsen och årstiden.
Att det har blivit så populärt att använda sig av dofter, inte minst i kommersiella syften, beror på att luktsinnet är direkt kopplat till hjärnan vilket gör att lukter inte kan filtreras bort av mottagaren. Dessutom är dofter förknippade med minnen och kan väcka starka känslor av olika slag. Doften av till exempel kummin, som används för att krydda brännvinet akvavit, kan väcka positiva känslor förknippade med glada fester hos en person medan en annan kanske minns fylla och elände.
Finns potential
Huruvida dofter blir ett vanligt inslag i museernas utställningar framöver återstår att se. Men Riksutställningar, som bland annat arbetar med att leta upp nymodigheter inom museivärlden, tror att det finns potential för detta.
- Om man vill göra intressanta utställningar så vill man kunna påverka med sitt budskap och lära ut saker, och då är det ett utomordentligt sätt att använda sig av olika sinnen, säger Stefan Johansson, rådgivare teknisk utveckling vid Riksutställningar.