"Det var ingen som ville sjunga ´Fyra bugg`"

"Fyra bugg och en Coca cola" var menat för ett pojkband men gick till en höggravid norrbottning. Låten blev en klassiker och förändrade livet för Lotta Engberg.

Lotta Engberg säger att det kanske inte blivit något av hennes karriär om det inte vore för "Fyra bugg och en Coca cola".

Lotta Engberg säger att det kanske inte blivit något av hennes karriär om det inte vore för "Fyra bugg och en Coca cola".

Foto: Johan Nilsson/TT

Kultur och Nöje2020-02-10 19:04

1987 bodde Lotta Engberg, född i Överkalix och uppvuxen i Pajala, i Skara. Samtidigt som hon studerade på musikhögskolan jobbade hon som körsångare, vilket hade tagit henne till två Eurovision-vinster. 1984 följde Engberg med Herreys till Luxemburg och 1985 körade hon för Bobbysocks i Göteborg.

Den här gången gick hon in i studion för att sånglägga kandidater till en ny säsong.

– Det ingick att man åkte iväg och körade på låtar och sjöng in demos till Melodifestivalen mot betalning. Det året hade jag sjungit på tre låtar som kom med i finalen. Men det var inte alls prat om att jag skulle sjunga, det skulle riktiga artister göra, berättar Lotta Engberg.

En av låtarna var menat för det unga pojkbandet The Pinks från Karlskoga, det hade skivbolagsbossen Bert Karlsson bestämt. Men eftersom medlemmarna i gruppen var mellan 11 och 17 år ansågs de vara för unga. Senare, när låten blivit antagen till Melodifestivalen, gick frågan till körsångerskan på demokassetten. Vill du framföra "Fyra bugg och en coca-cola"?

– Det var ingen som ville sjunga "Fyra bugg" så då fick jag göra det, berättar Lotta Engberg.

Ville du det då?

– Alltså, jag tog det som ett jobb. Jag var i åttonde månaden och skulle ha barn, men det var klart att jag kunde sjunga den – det var inget mer med det.

undefined
1987 förändrades livet för Lotta Engberg när hon fick sjunga "Fyra bugg och en Coca cola" som blivit en svensk Mello-klassiker. Engberg vann Melodifestivalen och hennes karriär tog fart.

Bakom låten låg låtskrivarduon Mikael Wendt och Christer Lundh. Wendt hade skrivit en melodi med engelsk låtsastext och en svensk refräng som kollegan behöll i textförfattandet. Uppvuxen i Skövde på 60-talet, där han kunde köpa fyra bugg och en Coca cola för en krona, lät han minnen från kiosken vid fotbollsplanen symbolisera känslan av sommar.

– Det är en tydlig och enkel melodi, även om musiken är lite "europeisk latino" behövs det egentligen bara träskostamp och sång, säger Wendt. 

Efter att ha medverkat med "Sankta Cecilia", tillsammans med Göran Folkestad, 1984 hade Lotta Engberg nekat erbjudanden om skivkontrakt för att "satsa på seriös musik". Då hade norrbottningen ingen aning om att hon stod inför sitt genombrott genom att besjunga tuggummi och läsk.

Vad tyckte du om den?

– Jag har alltid kallat den för "en glad skitlåt", utan att nedvärdera det. Jag tror att vi behöver en del skitlåtar också, man blir inte ledsen när man lyssnar på den.

undefined
Lotta Engberg på en presskonferens inför Eurovision-finalen i Bryssel, då hon slutade på tolfte plats.

Lotta Engberg var inte ensam om att kalla "Fyra bugg och en Coca cola" för skitlåt. Inför Melodifestivalen sågades låten av recensenter – sedan vann den med en poäng före Arja Saijonmaas ”Högt över havet”.

Trodde du det?

– Det fanns inte en tanke. Det fanns inte en tanke på att jag skulle bli soloartist heller. Jag skulle bara framföra den där låten i Melodifestivalen och sedan skulle jag bli mamma. Efteråt fick jag sätta mig ner på en stol och fundera; "Herregud när är finalen, kan jag ens åka?". 

Låten gick direkt upp på Svensktoppen och toppade lista i sex veckor, innan den diskades på grund av de kommersiella raderna i versen. Inför Eurovision-finalen tvingades texten att ändras från "Fyra bugg och en Coca cola" till "Boogaloo dansa rock'n'rolla" och låten slutade tolva. 

Innan resan till Bryssel födde Lotta Engberg dottern Malin, som bara var åtta dagar då hon uppträdde i finalen.

– Jag vann, skulle spela in videos, göra intervjuer och så blev det bråk om texten. Men i ärlighetens namn var jag ganska fokuserad på mammabiten, jag har alltid varit familjekär, minns Engberg.

– Det gick bra, men jag skulle inte göra om det. Det är ingenting jag rekommenderar. 

undefined
Mikael Wendt skrev "Fyra bugg" tillsammans med Christer Lundh. Texten hämtade han från uppväxtens somrar när han kunde köpa fyra bugg och en Coca cola för en krona.

För låtskrivaren Mikael Wendt öppnade låten nya dörrar för honom inom schlager och dansband. Han har bland annat skrivit Edin-Ådahls vinnarlåt "Som en vind" 1990 och producerat och legat bakom introt till Charlotte Perrellis "Tusen och en natt" 1999.

– Det är den mest betydelsefulla låten, men absolut inte det bästa jag gjort. En glad skitlåt rankar man inte, de funkar. Men den har betytt mycket och jag är glad över att jag har gjort den och över hur den fungerar och har fungerat, säger Wendt.

Vad tror du den har betytt för Lotta?

– Jag tror att hon hade kunnat få ett genombrott som artist ändå, hon är duktig och seriös, men allt gick väldigt fort för henne tack vare den låten.

Lotta Engberg säger att det "kanske inte blivit något alls" av hennes karriär om det inte vore för hiten.

– Jag är så glad över "Fyra bugg" i dag, den får gärna följa med mig till graven.

undefined
Lotta Engbergs dotter Malin var bara åtta dagar när hon tävlade med "Boogaloo" (vilket blev låtens nya namn) i Bryssel.
Röster om låten:

Lotta Engberg:

– Det är en sommarfrihetskänsla. Men texten är inget som går till historien, det är ingen Fröding om man säger så

Mikael Wendt:

– För mig är det en glad skitlåt. Musik behöver inte vara så allvarligt jämnt.

Bert Karlsson:

– Den har en refräng, det har ju inte låtarna i dag. Jag tror inte att du kan sjunga en låt som har varit med i Melodifestivalen i år. ”Fyra Bugg och en Coca-Cola” kan vilken tondöv idiot som helst sjunga, till och med jag (sagt i en intervju med Expressen).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!