Det ska vara memoarer i höst
MEDIEHISTORIA. Christina Jutterströms memoarer beskrivs som svensk mediehistoria men också en personlig berättelse om hennes kamp för att få ihop livets olika roller.Foto: Scanpix
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Memoarer i flera delar tillhör dock ovanligheterna.- Förr var memoarer något som skrevs på ålderns höst, oftast av män. Det som hänt nu är att många skriver sina memoarer mitt i livet, konstaterar Susanna Romanus, förläggare på Norstedts förlag.Komikern och skådespelaren Robert Gustafsson måste räknas till dem: Från vaggan till deadline heter hans bok. Generationskamraten Cajsa Stina Åkerström skriver om sig och sin pappa, trubaduren Fred Åkerström, i Du och jag farsan.I avdelningen kända personers memoarer finns även Mikael Wiehes Aldrig som ni och filmkritikern Nils Petter Sundgrens Inte bara bio.Gösta Ekman har inte skrivit själv, däremot ställt upp för Klas Gustafsons biografi om honom, Farbrorn som inte vill va’ stor.Biografitidning
Tidningen Vi tror så mycket på biografiintresset att redaktionen i september, vid sidan av Vi Läser, ger ut ännu en tidning, Vi Biografi.Agneta Engström, förläggare på Natur och Kultur, menar liksom Susanna Romanus att den stora efterfrågan på biografier och memoarer ytterst hänger ihop med intresset för så kallade sanna historier som finns inom andra kulturyttringar, inte minst tv.- Man vill veta hur människor haft det, särskilt om det finns något kittlande i deras liv också, säger Agneta Engström.På hennes förlag kommer Christina Jutterströms memoarbok Uppfostrad av män av och om en kvinna i mediernas översta maktsfär.- Hon skriver både om sitt personliga liv och sitt intensiva yrkesliv. Hon berättar väldigt öppet om svårigheterna med att uppfylla alla roller. Här finns en nerv. Många gånger var hon den första kvinnliga chefen.Mer tveksamt inställd till sitt eget minne är Torgny Lindgren vars Minnen inte är någon memoarbok.- Den är mer en diskussion kring vad minnet egentligen är, säger hans förläggare Susanna Romanus. Hela hans författarskap är ju egentligen en lek kring detta, de som är förtrogna med hans böcker kommer att känna igen sig.
Höstens självbiografiskt berättandeToner och passioner av Käbi Laretei.Förföra demonen av Erica Jong.Det gångna är inte en dröm av Theodor Kallifatides (självbiografisk roman)Den ofrivillige soldaten av Leopold Brunner. 93 år gammal debuterar Ernst Brunners far med sin historia om hur han som österrikare hamnade i Hitlers armé.Minnen av Torgny Lindgren som ifrågasätter om han överhuvudtaget kan minnas något som verkligen har hänt.Livs levande av Lars Ardelius.Hemma i världen. Vardagskrönika över ett rikt liv av Per Wästberg.Vips blev det så av Bob Hansson (roman fylld med biografiska skrönor från författarens liv och släkt).Uppfostrad av män av Christina Jutterström.Tunna skivor av mig av Siw Malmkvist.Inte bara bio av Nils Petter Sundgren.Från vaggan till deadline av Robert Gustafsson.Aldrig som ni. Sånger och sanningar av Mikael Wiehe.Du och jag farsan av Cajsa Stina Åkerström.
Biografier:Farbrorn som inte vill va’ stor av Klas Gustafson som skriver om Gösta Ekman.Underbara dagar framför oss av Henrik Berggren som skriver om Olof Palme.
Biografier:Farbrorn som inte vill va’ stor av Klas Gustafson som skriver om Gösta Ekman.Underbara dagar framför oss av Henrik Berggren som skriver om Olof Palme.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!