"Det handlar om frihet"

TYSTNAD. I tystnad och stillhet fick deltagarna fundera över och nedteckna sin egen hemlighet på en sten vid verket "Nervescape" av Hrafnhildur Arnadóttir som visas vid utställningen "Elemental" på Havremagasinet.

TYSTNAD. I tystnad och stillhet fick deltagarna fundera över och nedteckna sin egen hemlighet på en sten vid verket "Nervescape" av Hrafnhildur Arnadóttir som visas vid utställningen "Elemental" på Havremagasinet.

Foto: Petra Isaksson

Kultur och Nöje2013-10-03 05:46

Alla bär vi på hemligheter. Och nere i källaren av utställningen Elemental på Havremagasinet där Hrafnhildur Arnadóttirs verk Nervescape visas står hemligheter i fokus denna tisdagseftermiddag.

De polska konstnärerna och pedagogerna Janusz Byszewski och Maria Parczewska håller workshop för estetelever från Kiruna samt studenter vid Sverige finska folkhögskolan i Haparanda.

- I dag lär vi unga människor att via konsten få kontakt med sig själva, deras inneboende kreativitet och värde, säger Janusz Byszewski.

Individuella röster

Tillsammans med kollegan Maria Parczewska har han i över 25 år arbetat med att söka skulpturera fram individuella röster i de mest skilda sammanhang. För konst menar han har också ett socialt och psykologiskt syfte. Det handlar om att ge människor verktyg att uttrycka sig.

Därför stannar inte parets konstpedagogiska gärning med att arbeta med konstnärer eller konststudenter vid Centre for Contemporary Art i Warszawa där de har sin bas. Nej, istället har de tagit klivet ut på gatan, jobbat på den polska landsbygden med community art och sökt upp människor som inte är konstpublik.

- Det är givetvis mycket annorlunda att möta och arbeta med människor som aldrig sysslat eller betraktat konst. Men metoden är densamma. Vi söker uppmuntra människor att hitta sin kreativitet och röst. För konst går inte att särskilja från livet, säger han.

Fokus på samtidskonst

De är på plats i Boden för att hålla i två workshops under Havremagasinets tredagars satsning med fokus på samtidskonsten, där syftet är att belysa konstpedagogikens vikt och roll, men också att hitta länken mellan konsten och publiken så att fler vågar närma sig samtidskonsten.

- Det är ett medvetet arbete för oss att arbeta med publiken och dess vilja att närma sig konsten. Vi hoppas på en modigare publik, säger Ingela Ögren Weinmar, konstpedagog och utbildningsansvarig vid Havremagasinet.

Hon berättar att beslutet att bjuda in Janusz Byszewski och Maria Parczewska var för att de var i Luleå för tio år sedan och jobbade med dem på gamla konsthallen.

- De har ett unikt sätt att förhålla sig till konst som tagit dem runt om i Europa som gjorde att vi ville samarbeta med dem igen. De har ett specifikt sätt att väcka varje individ, förhållande till konsten, sina egna tankar och känslor samt förhållande till samtidskonsten, säger Ingela Ögren Weinmar.

Fyra mål

Enligt Maria Parczewska har paret fyra mål med sin konstpedagogiska arbete.

* De vill skapa en bro mellan samtida konst och publiken, hjälpa människor att hitta samtidskonsten språk och använda det för att utveckla sin egen personlighet och bryta upp begränsningar.

* De verkar för att ändra den traditionella synen på museum, där man inte får prata eller röra.

* De vill föra ut konsten i det sociala livet, ut på gatorna och låta människor som inte besöker museum att ta del av de aktiviteter som pågår i ett galleri.

* Den sociala arenan som i dag främst tillhör affärsverksamhet och makthavare vill de ändra på. De vill att människor ska hitta sin individuella röst och privata relation till vad vi gör med vårt samhälle.

Frihetsbegrepp

Tillbaka nere i källaren vid utställningen Nervescape har deltagarna i workshopen påbörjat uppgiften med hemligheten. Varje deltagare har en sten som de skriver, ritar eller kodar en hemlighet som de sedan ska slå in i ett tygstycke och hänga upp någonstans i lokalen. Syftet är att bevara hemligheten.

Och Siri Osterman som läser perfomance art vid Sverige finska folkhögskolan är närmast förtrollad.

- Jag läste konstpedagogik i fjol och läste om detta konstnärspar. Och att nu få träffa dem är verkligen inspirerande. De har ett helt nytt sätt att arbeta med konst som ger energi, säger hon.

Och för Janusz Byszewski är just detta det viktigaste.

- Det handlar om frihet. Att männsikor har friheten att kommunicera och att konsten kan hjälpa dem att experimentera fram tankar och handlingar med värden för vår värld.

Fotnot: I dag fortsätter Havremagasinets satsning på samtidskonsten med föreläsningar av bland annat kulturjournalisten Karsten Thurfjell och Knutte Wester, idébaserad konstnär från Umeå. Dessutom ska konstpedagogik, samarbeten, utbildningar, kulturjournalistik samt konsten i Norrbotten diskuteras under kvällen under ledning av samtalsledare Marianne Söderberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!