"Det handlar om att vinna eller försvinna"

Kultur och Nöje2013-11-07 14:10

Giron sámi teáhter arbetar för att bli samisk nationalscen i Sverige.

- Det handlar om att vinna eller försvinna. Med de anslag vi har i dag har vi egentligen bara råd att anställa personal men inte bedriva någon verksamhet. Det är de extra anslag vi lyckats få från exempelvis EU och postkodlotteriet som betalat vår teaterproduktion, säger teaterchef Lena Engqvist Forslund.

Ny organisation

Men för att möjliggöra målet att bli en samisk nationalscen har styrelsen för teatern beslutat om ett nytt förslag till organisation.

- Vi har tittat på Riksteatern och deras organisation. Vi vill öka medlemsantalet genom att bjuda in fler samiska föreningar, organisationer, samebyar, kommuner, landsting och regionförbund. Samisk scenkonst är inte bara en angelägenhet för Norrland utan hela Sverige, säger Sara Larsson, styrelseordförande för Giron sámi teáhtre.

Styrelsen hoppas också på en tydligare rollfördelning mellan kulturrådet och sametinget. I dag är det landsbygdsdepartementet som ger medel till sametinget som i sin tur fördelar resurser till bland annat teatern.

- Vi ifrågasätter att den samiska kulturen ska skötas av landsbygdsdepartementet. Vi borde ligga under kulturdepartementet, säger Sara Larsson.

Statushöjning

Målet att verka för att bli en samisk nationalscen har funnits under lång tid.

- Det är först nu som jag och styrelsen känner att vi är redo för nästa steg, säger Lena Engqvist Forslund.

Hon menar att teaterns statushöjning är högst väsentlig.

- Det skulle vara ett erkännande till det samiska folket. Att staten verkligen tar vårt uppdrag på allvar.

Under arbetets gång har de tittat på organisationen runt Tyst teater som har ett liknande uppdrag för hörselskadade.

- Tyst teater jobbar över hela landet och har en budget på 10 miljoner. Vi har 6,5 miljon. Skulle vi få samma resurser skulle vi kunna göra mer teater på fler samiska språk och ha möjlighet att nå ut till en större publik i hela landet. Det är stor efterfrågan på våra föreställningar men vi har helt enkelt inte råd att åka överallt, säger Sara Larsson.

Kulturministern

Den 9 december kommer Sara Larsson och Lena Engqvist Forslund att träffa Sametingets styrelse i Stockholm för att presentera det nya förslaget och diskutera teaterns framtida utvecklingsmöjligheter. Sedan väntar samtal med kulturministern, kulturdepartement och övriga intressenter.

- Vi har redan skickat brev till kulturministern. Nu väntar vi på svar, säger Lena Engqvist Forslund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!