Karin Frimodig är en av två författare bakom den queerfeministiska barnboken Kim och Skrutten som utmanar traditionella normer och värderingar kring familjebildning.
- Det behövs barnböcker som bryter mot den heterosexuella kärnfamiljen. Vi skrev boken för att vi tycker att den behövdes.
Karin Frimodig är journalist och författare med rötter i den anarkafeministiska rörelsen. Redan under gymnasietiden i Stockholm bildade hon och några kamrater den feministiska teatergruppen Skrämselhicka.
- Det var politiken som stod i förgrunden. Vi gjorde många politiska aktioner där vi kritiserade egentligen allt vi var arga på; djurrätt, hemlöshet och mycket feminism. Till slut var det främst feminism och kritik mot könsroller och ifrågasättande av könsidentitet som våra aktioner handlade om. Men vi var hopplöst oförberedda från början och det blev ganska tråkiga aktioner. Därför bildade vi teatergruppen. Vi ville helt enkelt göra bättre politiska aktioner för att nå ut med vårt budskap, menar Karin Frimodig.
Queeraktivism
Hon är i Luleå under Pridefestivalen för att signera barnboken Kim och Skrutten som hon skrivit tillsammans med författarkollegan Sara Berg, med illustrationer av Matilda Ruta, men också för att hålla en föreläsning om queeraktivism.
- Jag ger egentligen bara tips och råd om hur man kan agera och vilka fällor man kan hamna i men framför allt att uppmuntra folk att börja skriva och skicka in manus. Det behövs berättelser som fler kan spegla sig i och känna igen men det är lätt att förlora det normkritiska perspektivet när man skriver eftersom vi alla lever i den heteronormativa världen. Därför är det viktigt att låta någon annan läsa och komma med kritik så att det normkritiska perspektivet inte förloras.
Kim och Skrutten handlar om pojken Kim som varannan vecka lever med sin mamma och hennes flickvän och varannan vecka hos sin pappa. Och i början av berättelsen får Kim veta att mammas flickvän väntar barn.
- Egentligen handlar boken om barns förhållande till tid och väntan. Hur abstrakt det kan vara att vänta på att ett syskon ska födas och de förväntningar barn kan bära på. Exempelvis att det kan vara svårt att förstå att syskonet är så litet att det inte kan leka när det föds.
Boken är utgiven på Vombatförlag, ett barn- och ungdomsbokförlag vars grund är tanken om allas lika värde genom synliggörande. Målgruppen är barn och unga vuxna från två till 18 år och tanken bakom bokutgivningen är att visa många olika aspekter av barn och ungdomars liv utan att normen framställs som något avvikande eller något som problematiseras.
Kvinnlig vagabond
- Vi hade tänkt ge ut boken själva om inget förlag nappat på gillat vårt manus.
För det är kanske Karin Frimodigs främsta budskap. Testa, gör, agera och vänta inte på förlag eller andra aktörer.
- Nu har vi exempelvis startat ett aktivistiskt projekt där vi vill att folk ska skriva under temat "i rörelse", där vi ger en motbild till den manliga vagabonden. Det kanske bara blir en liten skift som vi säljer till varandra, men vi ville skriva uppmuntrande och positiva berättelser om den kvinnliga vagabonden som faktiskt varken blir våldtagen eller rånad. Det är så lätt inom den feministiska rörelsen att fokusera på det svarta och se kvinnan som förtryckt. Vi vill peppa i stället. Utgivningen är underordnad, menar Karin Frimodig.