På tisdagskvällen gästade hon den litterära scenen Kontext inför en nästan fullsatt sal. Historien om Maj och berättelsen om hemmafruepoken som börjar 1938 och avslutas i roman tre på 1970-talet engagerar och berör, kanske inte minst av sin egen skapare Kristina Sandberg själv. Maj har kommit henne nära, faktiskt så nära att hennes fiktiva karaktär bokstavligt flyttat in i hennes egen familj.
– Visst är det så att Maj även i mitt vardagsliv varit närvarande, säger hon.
Varför berör då Maj och hennes liv så många läsare? Maj, en ung kvinna med arbetarbakgrund, som utan att vara gift, blir gravid med en tillfällig bekantskap. Gifter sig med pappan Tomas, en 20 år äldre man, in i en kärlekslös relation. Tomas kommer från en annan klass, är frånskild och har alkoholproblem visar det sig ganska tidigt i äktenskapet. Med honom får hon två barn och medan andra världskriget pågår bakar Maj kakor, diskar, lagar mat och tar hand om barn och man med en sorts instrumentell syn på sina göranden. Hon fixar, men är livrädd för bildning och vad andra ska tycka om henne.
– Maj är en sorts skapelse av andras betraktelser och tidens normer. Jag har verkligen lidit med henne när hon exempelvis kom hem från BB med sin dotter Anita. Hon ammar henne och efter 45 minuter börjar hon skrika igen och då vet Maj att hon inte ska ge henne mer mat förrän om tre timmar och en kvart. Det var den tidens syn på barnuppfostran, menar Kristina Sandberg.
Hon tror att trilogins popularitet kan bottna i att många människor känner igen Maj – i sin egen mormor, farmor, mamma, eller i sig själva.
– Jag benämner det som far runt i våra huvuden; tankar om middag blandas med egna påminnelser om barnens träningar, handlingslistort... Vårt inre mumlande som tar mycket tid och plats i vår vardag. Maj är dessutom underordnad sin man och hans familj som kommer från en högre klass. Det finns mycket igenkänning i underordningen för nutidens människor. Den gör en lyhörd för andras behov, precis som Maj.
– Många unga kvinnor som läser om Maj har faktiskt uttryckt att hon har det enkelt. De har det som Maj plus allt annat som karriär, jogging, resor och vara glada. För vill man egentligen själv göra allt man gör, eller gör man som Maj och lär sig tycka om det som krävs i den tid man lever i, menar Kristina Sandberg.
Nu, tror hon i alla fall, att hon är färdig med Maj. Funderingar finns på en samtida karaktär; den duktiga flickan, men det återstår att se.
– Det är alltid språket som sätter igång vad jag senare utforskar. Inte idéerna.