Under en lång tid av sitt yrkesverksamma liv arbetade hon som städerska. Hon var dessutom en skicklig sömmerska. Efter hennes död hittade jag och min mor kvitton. Hon hade tagit 1.50 kronor för att sy upp en kostym under kriget.
Jo, jag skriver om henne för att påminna oss alla om varför vi kanske vandrar här på jorden. Låter kanske lite högtravande, men i alla fall för mig blev hennes livsfilosofi och gärning högst påtaglig när Fredrik Eklunds bok Sälj! med underrubriken Konsten att sälja vad som helst till vem som helst landande på mitt bord i veckan.
För mig är Fredrik Eklund en helt okänd person. Inte så underligt. Jag menar, jag är varken mega-kändis eller mega-rik. Det har liksom aldrig funnits i sinnevärlden att jag skulle köpa en miljardlägenhet i New York. Det är nämligen som "supermäklare" han gjort sig ett namn på andra sidan Atlanten och tydligen även här i vårt land.
Och nu ger han sig även in i bokbranschen genom att ge ut en bok vars budskap är att du ska SÄLJA! Och då framförallt dig själv. Du är ditt varumärke och mellanmänskliga relationer är, enligt Eklund, en förhandling. Det går nämligen alltid enligt hans berättelse, och jag betonar Fredrik Eklunds berättelse, att förhandla till sin egen fördel. Då handlar det främst om att tjäna pengar, stora pengar, inte om andra värden som exempelvis något så fundamentalt som kärlek.
Och för att lyckas i Eklunds värld måste man också tänka på allt; från vad man stoppar i munnen (jo han berättar utförligt vad han äter och INTE äter) till hur man klär sig, tränar, skaffar kontakter... Men säljet stannar inte där utan det handlar också om ett extra varmt leende för att få ett bättre bord på krogen, till att övertala femåringen att det är läggdags, eller att få partnern att välja ditt drömresemål på semestern. Konceptet är enkelt. Framgång nås genom att använda människor som medel. Redan tidigt, berättar Eklund, att han upptäckte att han kunde tjäna mer pengar på att klippa grannens gräs än fixa sin egen mormors trädgård.
Jag tycker ärligt synd om Fredrik Eklund. Jag undrar nämligen om hans människosyn sett annorlunda ut om han haft en moster Margit i sitt liv. En äldre människa vars gärning och värde aldrig, jag betonar ALDRIG, handlade om att sälja. Snarare om att tjäna och göra gott för andra, utan att ens förvänta sig en motprestation. Bara ett exempel av många. Under mina unga år flyttade jag mycket och det spelade ingen roll vart jag bosatte mig så kom alltid moster Margit och hjälpte mig att flyttstäda. Eller för att vara helt ärlig. Hon flyttstädade åt mig även när jag bosatt mig så långt söderut man kan komma i vårt land. Då stannade hon en vecka och jag tror aldrig att det huset som vi hyrde varit så rent och fint som efter hennes städvecka. Och lika nöjd som jag var över hennes insats, var hon.
Hade Fredrik Eklund, precis som Karl Bertil Jonssons pappa, sett livets mening på ett annat sätt om han tidigt upptäckt att vi människor faktiskt både växer och mår gott av att vara del av något större än oss själva. Ett välgörande, altruistisk synsätt på våra medmänniskor, djur och natur, som inte har en prislapp, men ett värde. Jag fick den av moster Margit men även av mina föräldrar.
Det heter villkorslös kärlek och är den största gåvan av dem alla.