Den första kulturkofferten har landat

JOBBAR VIDARE. Landstingets kulturchef Elisabeth Lax och landstingsrådet Kent Ögren fick i veckan motta sin allar första kulturkoffert i historien.

JOBBAR VIDARE. Landstingets kulturchef Elisabeth Lax och landstingsrådet Kent Ögren fick i veckan motta sin allar första kulturkoffert i historien.

Foto: Roland S Lundström

Kultur och Nöje2011-01-28 06:00

Nu har den landat i Norrbotten - den allra första så kallade kulturkofferten i historien.

Och när staten skickar iväg pengar till Norrbotten och de fyra andra försöksregionerna handlar det inte om några stora förändringar - påslaget blir bara 0,49 procent till alla. Till Norrbotten kommer i det närmaste 38 miljoner kronor.

Processen har varit snabb kring arbetet med den så kallade kultursamverkansmodellen som är det officiella namnet på det som hittills ofta kallats kulturkoffert. Landstingets nya kulturchef Elisabeth Lax fick i raketfart samla företrädare för Norrbottens alla kommuner till samarbete kring en gemensam kulturplan. På köpet lärde hon sig mycket om villkoren ute i kommunerna och knöt värdefulla kontakter.

Under resans gång har förutsättningarna förändrats och flera av de stora regionerna som ingår i försöket har visat stort missnöje med kulturministerns tydliga uttalanden om att staten inte kommer att tillskjuta några ytterligare medel än en uppräkning av 2010 års nivåer.

-  Vi har deltagit i alla möten, men hållit en låg profil och mer gillat läget, säger landstingsrådet Kent Ögren.

Utvecklingspengar
De pengar som nu kommer Norrbottens läns landsting till del begränsas till de medel som tidigare skickats direkt till institutionerna.

-  Enkelt uttryckt kan man säga att samverkansmodellen ger oss möjligheter till omfördelning på ett annat sätt än tidigare. Som pilotregion kan vi också söka statliga utvecklingspengar som landsting, det har bara institutionerna kunnat göra tidigare, vilket borde gynna oss, säger kulturchefen Elisabeth Lax.

På kort sikt innebär samverkansmodellen inga stora förändringar, men med tiden kan man tänka sig att staten lägger en större del av kulturpengarna i regionala kulturkoffertar.

Visserligen hade Kent Ögren gärna velat bryta arm med de statliga företrädarna kring några extra miljoner i de annonserade förhandlingarna som aldrig blev av. Nu läser han Kulturrådets protokoll som en slags fingervisning om var det finns möjligheter till ytterligare medel att söka.

-  Det är inte så att Kulturrådet styr mer över den regionala kulturen nu, men vi ser ju vad det är de svarar på i våra förslag. Bland annat framgår det att de är positiva till inrättandet av en mångkulturkonsultent och till skapandet av ett kraftcentrum för ny musik, säger Kent Ögren som hoppas att processen kring samverkansmodellen kommer att bli tydligare med tiden.

-  Vi måste ju få in något slags långsiktigt tänkande när det gäller tilldelningen av medel för att kunna genomföra förändringar.

Samarbeten
Ett viktigt resultat av det nya sättet att arbeta är enligt Kent Ögren också att kulturfrågorna nu lyfts upp på kommunledningsnivå.

-  Man har helt enkelt börjat inse kulturens betydelse för utveckling och tillväxt. Dessutom har många förstått vilka möjligheter som ligger i samarbete. Ta en politiker som Olle Lindström i Boden som exempel. Han ville få med satsningen på konst i Havremagasinet i kulturplanen. Men eftersom det redan pågår en kraftsamling för ett länskonstmuseum i Kiruna föreslog han att Havremagasinet skulle bli en del av det. Det resonemanget tycker jag visar att vi har nått långt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!