Den digitala tidens hippies

RUTINERAD. Samuel Higberg, som spelar Claude, är även koreografiassistent. Han har en bakgrund som dansare och är känd från scenen på Western farm.

RUTINERAD. Samuel Higberg, som spelar Claude, är även koreografiassistent. Han har en bakgrund som dansare och är känd från scenen på Western farm.

Foto: Andreas Wälitalo

Kultur och Nöje2012-03-23 06:00

Vart tredje år slår Musikgymnasiets elever och lärare på stort. Senast satte skolan upp rockoperan Jesus Christ Superstar och i år föll valet på hippiemusikalen Hair. Som mest står cirka 70 personer på scenen i en uppsättning som engagerar elever ur alla årskurser.

För regin står Christer Engberg.

- Det var med skräckblandad förtjusning som jag gick in i det här. Jag träffade dem och insåg på nytt vad som är så roligt med att jobba med ungdomar, säger Christer Engberg som tidigare har arbetat med stora ungdomsproduktioner i kulturskolan Rosteriet och inte minst i filmerna Vildängel (1997) och Lusten till ett liv (1999).

Manusarbete
Han poängterar att ungdomarna själva lagt grunden för uppsättningen. Eleverna Jenny Sundström och Clara Alm fick i höstas uppdraget att omarbeta manuset.

- Tjejerna bestämde snabbt att det här skulle handla om oss, där vi är nu. Dagens droger är Iphone och Ipad. Vi glider över i cyberrymden kan man säga, säger Christer Engberg.

Jenny Sundström tycker att manusarbetet har varit spännande, eftersom Hair är en yvig story med många ingångar.

- Den är så galen, så utflippad. Det är mer en show än en berättelse, mer som en lek med publiken. När vi var färdiga med manuset så tänkte vi: Nu gäller det! När man jobbat med texten är det kul att se saker bli riktigt bra på scenen. Då blir man stolt, säger Jenny Sundström.

Utöver skrivandet gör hon en biroll med dans och körsång i föreställningen.

- Danserna är skithäftiga och det är kul att få jobba med proffs som verkligen kan, säger Jenny Sundström.

"Otrolig resa"
Koreografen Caroline Wester, tidigare bland annat verksam vid Teaterhögskolan i Luleå, är imponerad av elevernas insatser.

- De är ju sångare och musiker. Ytterst få har dansat eller skådespelat innan. Det är 22 nummer och handlar om att hitta variation med ett begränsat rörelsemönster. De har jobbat fantastiskt, säger hon.

När Kuriren hälsar på befinner sig ensemblen i slutskedet av repetitionerna. Stora dansnummer ska sättas, dialog och scenerier tajtas till och - inte minst - tekniken måste på plats.

- Rör inte myggorna! Myggorna finns inte, om ni visar att de finns så gör ni bort er, ryter Christer Engberg uppifrån salongen.

Koreografiassistent
En av huvudrollerna, Claude, spelas av andraårseleven Samuel Higberg som tidigare har tävlat i dans och är känd från scenen på Western farm.

- Claude och Berger är bästa kompisar, men vi har gjort om karaktärerna. Min Claude är en överklassig Stockholmsbrat som bloggar och har märkeskläder. Han ska ner och bli militär i Afghanistan. Han sviker gruppen, ingen förstår sig på att han gör som han gör.

Samuel Higberg är även koreografiassistent.

- Den största utmaningen har varit att få allt att fungera: musik, dans, sånger. Man jobbar med många pusselbitar, säger han.

Fotnot: En recension av Hair publiceras i lördagstidningen.

Premiären av Hair ägde rum 1967 i New York. Musikalen handlar om hippiekulturen och är skriven av Gerome Ragni och James Rado. Musiken är skriven av Galt MacDermot.

Musiken och handlingen i Hair skapade rabalder då den kom, speciellt när det gällde nakenheten och drogerna i vissa scener. I musikalen får man följa en grupp politiskt aktiva hippies på 1960-talet, som lever bohemliv i New York. Huvudpersonerna är Claude, Berger och deras rumskamrat Sheila.

I Musikgymnasiets uppsättning har handlingen förlagts till nutid och skrivits om för att spegla situationen för dagens unga. Huvudrollerna spelas av Samuel Higberg (Claude), Adam Lindvall (Berger) ochHelena Sellin (Sheila).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!