Debut tar sin form i öde skola

Gamla elever från Bergnässkolan kommer att vara särskilt intresserade av Arvidsjaursonen Patrik Eklunds långfilmsdebut Flimmer, som gjorde inspelningsdag 15 av 25 på fredagen.

FOTO. Filmfotografen David Grehn ändrar kamerainställningen i Bergnässkolans foajé.

FOTO. Filmfotografen David Grehn ändrar kamerainställningen i Bergnässkolans foajé.

Foto: Håkan Gidlöw

Kultur och Nöje2010-12-04 06:00
Lokalerna som stått öde under ungefär två års tid kommer nu till användning i en film vars handling kretsar kring ett utarmat telecombolag vid namn Unicom i det fiktiva samhället Gumby. - Det har gått knackigt för det här telecomföretaget och det ska synas i bilderna. Därmed är Bergnässkolan perfekt, säger Mathias Fjellström, producent, när han visar upp den spartanskt utsmyckade inspelningsplatsen för pressen. Flimmer är en så kallad "multiplot" vilket innebär att flera historier vävs in i en och samma film. I centrum syns Kjell Bergqvist. Hiss
I skolans foajé finns en hiss som skulle bli dagens främsta inspelningsplats. När man närmar sig kulissen hör man en bekant röst, det är just Kjell Bergqvist. Han är lika utåtriktad, högljudd och skarp i tonen som han brukar vara. Han har en nyckelroll som Tord, den märkliga chefen för bolaget i kris. När Jacob Nordensons rollfigur försöker få plats i hissen går dörren igen: - Det är fullt. Max 600 kilo. Du får ta trappan. Och glöm inte att det är möte klockan 08.00, säger Bergqvist. Det här är en tagning som upprepas otaliga gånger i olika variationer. Alla detaljer ska sitta. Timing betyder allt. Hur det ser ut i den slutgiltiga filmen återstår, förstås, att se.
Snacket på inspelningsplatsen bland skådisarna är att de imponeras av Patrik Eklunds sinnrika manus. De ovanligt färgstarka detaljerna han är känd för från Oscarsnominerade kortfilmen Istället för Abrakadabra och Cannes-belönade Slitage har en framträdande plats även i Flimmer. En detalj som skådespelarna ofta nämner är de militanta elallergikerna som förekommer i filmen. De är aktivister som kämpar mot 4G-nätets expansion bland annat genom att riva ner elledningar så att hela samhället Gumby blir utan elektricitet. Skruvat, alltså. - Humor bygger ofta på en igenkänningsfaktor. Men Eklunds manus går lite längre än så, säger Allan Svensson. - Jag försöker dock göra min figur rätt normal i det skruvade sammanhanget, säger Olle Sarri. - Jag hoppas att elallergiker tar det här som humor, säger Margareta Pettersson som spelar städerskan Berit. Planenligt Allt går enligt planerna så här långt och gänget lyckas dessutom hålla sig i linje med budgeten på 19,4 miljoner kronor (åtta miljoner kommer från Svenska filminstitutet medan Filmpool Nord går in med totalt 3,5 miljoner kronor). Regissören har förberett sig och diskuterat med skådespelarna om vad deras roll i sammanhanget är. Så nu kan han lägga stor fokus på det tekniska och praktiska under arbetets gång. - Eftersom jag gjort den biten i förväg handlade dagen mycket om att tajma skådespelare, foto och teknik med varandra. Man vill få allt att klaffa. Att vi lyckas fånga den komiska timingen på film är dessutom oerhört viktigt, säger han. Två norrbottningar
På skådisfronten är det endast två större roller med direkt anknytning till länet. Ronny Eriksson spelar en pappa och Filip Tallhamn, som annars syns på scen vid Norrbottens-Teatern, gör rollen som en PR-konsult med uppgiften att "hotta upp" Unicoms image. Olle Sarri har aldrig bott i länet, men hans släkt kan spåras hit. Det är en lång historia som jag gör kort. - Via ryktesväg har jag hört "nja, Olle Sarri, det är Kirunasamerna det". Far min är dock född i Stockholm. Jag har aldrig varit i Kiruna, säger han. Ska Eklund nå Oscarsakademins hjärta denna gång med en långfilm? Svaret får vi vänta på i något år. Men faktum är att han befinner sig just nu på en lista över kandidater som kan få en Oscarsnominering för bästa kortfilm nästa år (Slitage). - Vi är oerhört glada för det där, säger producenten Mathias Fjellström.

Flimmer

Oscarsnominerade Patrik Eklund gör sin första långfilm, Flimmer. Inspelningen sker i Luleå med omnejd. den beräknas få Sverigepremiär på bio över hela landet våren 2012.

Övrigt: Filmen är producerad av Bob Film i samproduktion med Filmpool Nord (en FPN Development) med flera andra bolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!