De vill utbilda unga arrangörer

Att kultur är betydelsefullt för en orts fortlevnad är väl knappast ett påstående som ifrågasätts i dag. Därför gäller det att arbeta med återväxten, särskilt i arrangörsleden.

KURS FÖR UNGA. För att trygga återväxten bland kulturens arrangörer startar Dans i Nord, Norrbottensmusiken och Riksteatern i Norrbotten en kurs för unga arrangörer. Från vänster: Karin Ekström, Mats Lundstedt och Marie Wallstén.

KURS FÖR UNGA. För att trygga återväxten bland kulturens arrangörer startar Dans i Nord, Norrbottensmusiken och Riksteatern i Norrbotten en kurs för unga arrangörer. Från vänster: Karin Ekström, Mats Lundstedt och Marie Wallstén.

Foto: Ida Axelsson

Kultur och Nöje2008-02-22 01:45
För med ett kulturliv där en stor del av arrangörsskapet utförs av ideella krafter är det viktigt att arrangörsskaran fylls på med unga förmågor. Så resonerar Riksteatern i Norrbotten, Dans i Nord och Norrbottensmusiken och slår ihop sina påsar kring en arrangörsutbildning som vänder sig till ungdomar i åldern 16-25 år. Vid tre utbildningstillfällen i Kiruna, Luleå och Överkalix ska intresserade få lära sig hur det går till att genomföra ett arrangemang, från idé till färdig begivenhet. Tanken är också att kursen ska resultera i ett arrangemang nästa höst i varje kommun som skickar deltagare. För Riksteatern i Norrbotten blir det tredje gången i ordningen man genomför en utbildning för unga arrangörer. Marie Wallstén, teaterkonsulent, har själv haft hand om två med ett 30-tal deltagare varje gång. -Man säger att ungdomar inte vill engagera sig, men det är ingen erfarenhet som jag delar. Däremot vill de göra saker på sitt sätt och dessutom har jag märkt att de vill arbeta med alla konstformer. Därför tog jag kontakt med dansen och musiken, säger Marie Wallstén. Tillsammans har kursarrangörerna sökt och fått pengar från både Ungdomsstyrelsen och Norrbottens läns landsting. Första kurstillfället genomförs i samarbete med Malmfältens folkhögskola i Kiruna i april, där en rad teoretiska kunskaper lärs ut. Det andra kurstillfället äger rum på Norrbottensteatern och handlar en hel del om teknik och under två dagar i Överkalix i höst ägnar man sig bland annat åt marknadsföring. Förutom kunskaper, råd och tips får varje deltagare också en egen mentor under utbildningstiden. -Vi tror att det är en bra idé att kursdeltagarna har en verklig arbetsuppgift framför sig och det blir ju också en morot för kommunerna att verkligen se till att det kommer deltagare från deras egen kommun, säger Karin Ekström från Dans i Nord. -Hultfredsfestivalen startades en gång av en ung arrangör med en klassfest som sedan växte. Det tål att tänka på, säger Karin Ekström. För att hitta intresserade deltagare har kursarrangörerna vänt sig till sina egna nätverk, men också till fritidsgårdar, skolor och andra som dagligen kommer i kontakt med ungdomar. -Vi har redan börjat få in anmälningar och vi har satt taket till 70 deltagare, säger Norrbottensmusikens Mats Lundstedt. Den 5 mars går ansökningstiden ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!