Boken Övergivna platser har sålt överraskande bra. Och sajten som författaren Jan Jörnmark driver får bara fler och fler besökare varje dag.
Boken säljer som smör i solsken. Sajten besöks av i snitt 1.000 unika besökare varje dag. Och för varje dag blir det fler och fler.
Skvaller? Kändisar? Kungahuset? Fotboll?
Nej, nej. Det enda Jan Jörnmark gör är att ta bilder av övergivna hus, slott, nöjesparker och fabriker. Det som blir över när samhället tuffar på. När fabriken lägger ner och folk flyttar, när konjunkturen inte kan bära ett badpalats i Tanum.
"Desolation Boulevard"
Allt började under en resa till Värmland för tre år sedan. Han såg ort efter ort nedmonterad, med övergivna hus och folkparker. Bruksorter som förlorat merparten av sin befolkning de senaste 20 åren.
- Det var var som att resa till en "Desolation Boulevard". Då vaknade det. Jag är ju därifrån, men jag hade inte varit i den delen av Värmland sedan 1985, säger Jan Jörnmark, till vardags docent i ekonomisk historia på Chalmers i Göteborg.
Men varför slår tomma hus och nedslitna gruvarbetarbostäder i Spanien an en så stark sträng hos folk? Som exempel nämner han Lindsfors folkets park i Värmland.
- Det var en av landets mest beryktade folkparker på 60- och 70-talet. Berömd för vilda ungdomskravaller. Nu ligger den övervuxen vid vägkanten, med en björk som växer rakt upp.
Djupt känt behov
På sajten finns säkert 100 bildspel från övergivna platser. Under alla bilder finns en liten text, som enkelt och fattbart förklarar varför de har övergivits.
- Jag är ju docent i ekonomisk historia, så jag har ju en ganska bra uppfattning om vad som hänt. Men jag blir ändå tagen. Och för en mängd människor är ju detta totalt obegripligt. Vad fan var det som hände? Får man då en sajt som förklarar detta fenomen på ett lättsamt sätt och utan att ta alltför tydlig politisk hållning, så kommer folk att söka sig dit. Det tillfredsställer alldeles jävla uppenbart ett djupt känt behov.
Boken, Övergivna platser, har legat på de flesta nätbokhandlares topplistor den senaste tiden. Första upplagan är i det närmaste slutsåld, en andra är på gång. Han har ställt ut sina bilder på ett galleri i Göteborg. En utställning i Stockholm till hösten diskuteras just nu.
Börjar de här platserna ta slut?
- Vissa saker måste dokumenteras snabbt. En hel del av det som finns på sajten finns inte längre. Å andra sidan är det inga problem. Kapitalismen är föränderlig till sin natur, vilket innebär att du får nya ruiner hela tiden. Det finns ingen risk att de tar slut.
Fotnot: Jan Jörnmarks sajt finns på www.jornmark.se