De får fördjupa sig i bildämnet

De hoppar, studsar, skrattar och pratar. Cirka 15 flickor i lågstadieåldern tar plats i Kulturskolans lokaler för bild.

EXOTISKA DJUR. Alice Nyström och Feleicia Hägglund ska göra en animerad film om exotiska djur i en regnskog. En krokodil, en orm, en sköldpadda, ödlor och en pingvin tillhör rollistan. Dessutom två människor som faller ned från en bro och dör. Den ena uppäten av en krokodil, den andra strypt av en orm. Och pingvinen? Ja den har navigerat fel, skulle till Antarktis men hamnade i regnskogen.

EXOTISKA DJUR. Alice Nyström och Feleicia Hägglund ska göra en animerad film om exotiska djur i en regnskog. En krokodil, en orm, en sköldpadda, ödlor och en pingvin tillhör rollistan. Dessutom två människor som faller ned från en bro och dör. Den ena uppäten av en krokodil, den andra strypt av en orm. Och pingvinen? Ja den har navigerat fel, skulle till Antarktis men hamnade i regnskogen.

Foto: Andreas Wälitalo

Kultur och Nöje2012-03-07 06:00

Animerad film står på schemat för en del av gruppen. Övriga målar och skapar insekter av papper som fått struktur när de målat på plastfilm.

- De är superduktiga, säger bildläraren Maria Bergenudd.

Kulturskolan jobbar främst projektbaserat ute på skolorna tillsammans med pedagogerna, men hösten 2010 startades en bildverkstad för mellanstadiebarn följt av bildverkstad för lågstadiebarn hösten 2011. En verksamhet som sker efter skoltid.

- Vi ville ge intresserade möjlighet att fördjupa sig i bildämnet, säger Maria Bergenudd.

Olika tolkningar
Drömmen är att även starta en bildverkstad för barn i högstadieåldern, men just nu finns inget utrymme för det.

- Kulturskolans verksamhet bygger på flexibilitet, så vi gör en utvärdering varje år. Vårt utbud ser olika ut från år till år. Vi tittar även på det övriga utbudet som finns i kommunen. Konsthallen har exempelvis bildskola, Luleå dans och rytmik erbjuder dans och Scratch och Lule stass har dramaverksamhet för barn. Vi försöker komplettera det utbud som finns, säger Maria Bergenudd.

Tillsammans med sin kollega Lena Norman försöker de utmana barnen med öppna uppgifter inom bildämnet.

Fantasi och kreativitet uppmuntras med inspiration utifrån fotografier.

- Mycket handlar om att lära sig att se, träna ögat för form och struktur och inse att det inte finns rätt eller fel. En bild kan tolkas på flera sätt och det är okej att tycka olika.

Alla sinnen
Maria Bergenudd betonar att de kreativa ämnena är viktiga för att olika människor lär sig på olika sätt. Det skrivna språket är bara en liten del och att det är viktigt att få använda fler sinnen i läroprocesser.

- När hjärna, hand och eftertanke samspelar ges möjlighet till andra uttryck. Många lär sig mycket när de hör andra tolka deras bilder. Det är kul och spännande.

De flickor som Kuriren möter denna måndag eftermiddag säger nästan helt unisont att de gillar att pyssla. Det är därför de går på bildverkstad efter skolan. Många av dem går också i samma klass och känner varandra väl.

- Jag tycker mest om att klistra saker med limpistol när jag pysslar hemma, säger Alice Nyström.

Hon jobbar tillsammans med Felicia Hägglund med att göra en animerad film om exotiska djur i regnskogen. Bakgrunden är klar. Nu ska figurerna skapas av lera.

- Vi satt och pratade om olika djur och så fick vi en idé om att två människor skulle gå på en bro i en regnskog. Sedan faller en person ned i vattnet och blir uppäten av en krokodil. Sedan faller den andra människan i gräset och blir strypt av en orm. En pingvin kommer också in en kort stund, men den har kommit fel. Den kom till regnskogen i stället för till Antarktis, säger Felicia Hägglund.

Hon håller främst på med sport på sin fritid men gillar att måla med vattenfärg och så tycker hon om att göra födelsedagskort.

Ny teknik
- Min erfarenhet är att barn har mycket att göra i dag. De som är engagerade håller på med många aktiviteter. Samtidigt erbjuder tekniken nya möjligheter, som att göra musik och film i datorn.

Något man snabbt slås av som utomstående är det bara är flickor på bildverkstaden. Och Maria Bergenudd har egentligen ingen förklaring till den sneda könsfördelningen. Det har börjat pojkar, men de har snabbt fallit ifrån.

- Dansen har vänt trenden. Men jag tror generellt att det är fler flickor i Kulturskolans verksamhet än pojkar. Det är något vi måste fundera över i den frivilliga verksamheten, säger Maria Bergenudd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!