Dansare med stora visioner

Tyskmagasinen i Karlsvik har stått tomma i 20 år. Det vill dansarna Per Sundberg och Marie Wårell ändra på.

Platsspecifik. Koreografen Per Sundberg har utgått från platsen och dess historia i skapandet av dansföreställningen "Trämassafabriken". Och det är här vid de gamla Tyskmagasinen i Karlsvik han hoppas på en framtida hubb för kulturell samhällsförändring.

Platsspecifik. Koreografen Per Sundberg har utgått från platsen och dess historia i skapandet av dansföreställningen "Trämassafabriken". Och det är här vid de gamla Tyskmagasinen i Karlsvik han hoppas på en framtida hubb för kulturell samhällsförändring.

Foto: Carolina Makkula

Kultur och Nöje2015-07-10 07:00

– Vi vill förvandla en av byggnaderna till Mångfaldens magasin. Visionen är att skapa en mångkonstnärlig, mångkulturell, produktiv plattform och mötesplats, säger Per Sundberg.

Det var när paret flyttade upp från Stockholm till Karlsvik år 2013 som planerna på att använda Tyskmagasinen sakta slog rot.

– Jag kände inte till området innan, men när vi fick se platsen och byggnaderna föddes hur mycket idéer som helst. Det är gott om utrymme för att exempelvis hålla dansfestivaler som ges ute i Europa, ofta i gamla industrilokaler. Eller nycirkus. Den extrema takhöjden är perfekt. Planer finns också på lunch och kaféverksamhet, menar han.

Idéer finns det i överflöd. Paret ser bara möjligheter för olika konstnärliga uttryck att ta magasinet och platsen i besittning.

– Det handlar också om att skriva om historien. Tyskmagasinen bär på en hemsk historia. En historia vi behöver minnas, vårda och tala om, speciellt när främlingsfientligheten sprider sig. Vi vill göra ett nytt avstamp, producera kultur och skapa en hubb för samhällsförändring, säger Per Sundberg.

I projektet Mångfaldens magasin ingår också en serie med fem dansföreställningar, en ny föreställning varje sommar fem år framåt. Just nu pågår repetitionerna av den första dansföreställningen Trämassafabriken, med Per Sundberg som koreograf

– Jag har utgått från Tyskmagasinens historia.

De fem planerade föreställningarna kommer att beröra:

1. Tiden 1919-1927 då det producerades trämassa.

2. 1940 när magasinen hyrdes ut till nazisterna.

3. Krigslutet 1945 när 24 000 ryska krigsfångar skickades till Karlsvik innan de transporterades vidare med båt till Uleåborg för vidare transport till ryska fångläger, anklagade för landsförräderi.

4. Tiden efter 1962 när trämassafabriken stängdes. Den tomma tiden.

5. Mångfaldens magasin.

Vid Kurirens besök har ensemblen, bestående av dansarna Marie Wårell, Moa Autio och Knut Wikström Precht repeterat i en och en halv vecka.

– Det blir en tematisk och berättande dansföreställning, berättande eftersom dans ibland anses svårtillgängligt. Det vill vi inte att Trämassafabriken ska bli. Jag har smakat på ordet och delat upp i det i tre; trä, massa och fabrik som är utgångspunkten för rörelsematerialet. Föreställningen kommer att bestå av tysta delar, lite tal och audioellt ljud. Alla ljudkällor är analoga, precis som tiden, säger Per Sundberg.

Föreställningen Trämassafabriken har premiär den 17 juli och spelas sedan de två kommande kvällarna. Mångfaldens magasin har dock en längre tidsram.

– Förhoppningen är att fler vill vara med och förverkliga denna idé. Jag ser många framtida samarbetspartners, som Luleå Pride, Hamnkalaset, Musikens makt och många fler, säger Per Sundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!