Dags för femte flottkalaset

REPETITION. Delar av orkester semester värmer upp inför helgens flottkalas. Från vänster: Daniel Wikslund, Dan Palquist, Josefin Peters och Nikolaj Lindholm.

REPETITION. Delar av orkester semester värmer upp inför helgens flottkalas. Från vänster: Daniel Wikslund, Dan Palquist, Josefin Peters och Nikolaj Lindholm.

Foto: Josefin Silverberg

Kultur och Nöje2013-08-09 05:40

För femte året i rad är det dags för flottkalaset i Tjautjas.

Eldsjälen bakom folkfesten, riksspelmannen Daniel Wikslund lämnar över till andra att sköta arrangemanget nästa år.

På Daniel Wikslunds brygga i Tjautjasjaur jammar delar av orkester semester. I den intilliggande stugan finns sängplatser för 20 artister. Årets upplaga av flottkalaset har fler artister än någonsin och från arrangörerna är förhoppningen publikrekord.

– Hur många artister det blir beror på hur många det finns sängplatser för, säger Daniel Wikslund.

Under lördagen släpper han boken Med tanken full av längtan, som också blir teaterpjäs.

– Det började med att jag stod vid en bensinmack i Mexico i slitna jeans för att lifta till stranden och en sportbil stannar. Tanken väcktes – hur hamnade jag här, varifrån kommer min längtan, kan man bli fri från sin längtan? Över en kopp kaffe hemma i Mikael Niemis kök blev tanken verklighet. Det ska bli en bok.

Som son till utflyttade Tjautjasbor tillbringade han sina barndomssomrar i Tjautjas. Han hamnade i Mexico, ville bli mexikan och lyckades, bara för att komma på sig själv med att längta tillbaka till Lappland.

Boken är en samling osanna och sanna berättelser, 47 texter, varav sju är låttexter –minst lika viktiga, och så skivan.

– Det finns allegoritmer och en rytm i mitt skrivande som kommer från mitt musikskapande, att skriva låttexter är mycket som att skriva poesi, men det finns även prosa i boken.

Lämnar över till andra

Fortfarande är det mycket att göra på festplatsen. Ordföranden i Flottföreningens vänner, som startades för att avlasta Daniel, slår gräset på ön. Bryggan som folk ska ta sig över på är ännu inte helt klar. I fem år har Daniel Wikslund arrangerat folkfesten i Tjautjas. Nu tycker han att det den ekonomiska bördan och fixandet har blivit för mycket.

– Jag vill göra det jag är bäst på, ordna med artister och programmet. Det andra överlämnar jag mer än gärna till andra personer. Det måste finnas ideella krafter, hade flottkalaset handlat om pengar så hade det aldrig startats.

Nyskapande är viktigt

Men att han tar ett steg bakåt i flottkalaset kan snarare bli början på något annat. Nyskapande och normbrytande är viktigt även inom folkmusiken, säger han.

– Jag har en tanke om att ta tillbaka det traditionella midsommarfirandet, samla en massa spelemän och asylsökande och fira midsommar på ett nytt sätt. Jag har själv känt mig väldigt välkommen när jag har bott utomlands och vill att de som är nya här ska känna likadant, känna sig inbjudna.

Förutom Orkester Semester uppträder under helgen JP Nyströms, blåsbandet Fest i byn, de lokala banden Soulsken och Season one. Daniel Wikslunds egen kvartett gör ett uppträdande med låtar från den nya skivan som kommer med boken. I höst ska kvartetten turnera men nu är han mitt uppe i att bearbeta boken till ett manus för teaterscenen.

– Det är svårt i och med att jag inte skrivit manus förut men det är också otroligt roligt. Det blir en berättarpjäs med mycket inslag av sång och musik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!