Osäker på vad du ska laga till middag? Matkultur har svaret. Här kommer veckans första middagstips, en fräsch variant på den koreanska rätten bibimbap, som är ett slags pyttipanna. Det går alldeles utmärkt att använda det som råkar finnas i kylen - blanda som du vill!
4 portioner
700 g lövbiff, ryggbiff eller rostas (lövbiff går fortast att steka)
8 stora champinjoner
3 morötter
4 ägg
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
Stek köttet i strimlor i smör eller olja. Om du använder ryggbiff, stek köttet som hela, lite tjockare biffar. Skiva tunt när det vilat en stund. Snittytan får med fördel vara rosaröd. Skiva svampen och strimla morötterna. Stek i olja en stund, men låt morötterna förbli krispiga.
Tillbehör:
Snabb kimchi
1 rejäl klyfta vitkål
1 msk sambal oelek
2 tsk honung
salt
Hyvla vitkålen tunt, exempelvis med osthyvel. Blanda med sambal, honung och salt i en skål.
Snabbsyrad rödlök:
1 stor rödlök
1 msk ättika
1 dl vatten
2 tsk socker
1/2 tsk salt
Skiva rödlöken i så tunna ringar du kan. Lägg i en skål och blanda socker, salt, ättika och vatten. Slå över lagen och låt dra medan du steker kött och grönsaker.
Sås:
1 bit färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1/2 dl soja
2 dl vatten
1 msk mirin (risvin, alternativ risvinäger)
1 msk honung
Några droppar sesamolja
Vatten, maizena
2 msk sesamfrö
Riv ingefära och vitlök. Fräs i lite olja tills det mjuknar. Slå över soja. Rör i mirin, honung och sesamolja. Koka upp och red med maizena till lagom konsistens, såsen ska inte vara för tjock. Rör i sesamfrö och servera. Salta extra om det behövs. Servera såsen i små skålar till varje portion.
Den som inte har tid köper färdig sås i affären, teriyakisås funkar utmärkt eller ketjap manis.
Lägg upp kött, morötter och svamp på ett stort fat. Servera med tillbehören och stekta ägg där gulan gärna får vara lös.