"Brott speglar tillståndet för människovärdet i världen"

ÖKAD ÖVERVAKNING. Under över 15 års tid har Arne Dahl skrivit kriminalromaner med fokus på vår samtid. "Det gäller att vara varsam för att undvika att slentrianmässigt beskriva våld och brott, aldrig hänga på nya sätt att mörda folk. Jag letar allt upp autentiska brott som är speglingar av vår tid. Under alla mina år har jag exempelvis sett övervakningen i samhället öka dramatiskt, en utveckling som är livsfarlig i ett annat samhällssystem", säger han.

ÖKAD ÖVERVAKNING. Under över 15 års tid har Arne Dahl skrivit kriminalromaner med fokus på vår samtid. "Det gäller att vara varsam för att undvika att slentrianmässigt beskriva våld och brott, aldrig hänga på nya sätt att mörda folk. Jag letar allt upp autentiska brott som är speglingar av vår tid. Under alla mina år har jag exempelvis sett övervakningen i samhället öka dramatiskt, en utveckling som är livsfarlig i ett annat samhällssystem", säger han.

Foto:

Kultur och Nöje2013-11-21 05:30

Han har en lång kärlekshistoria med deckargenren.

Redan som barn läste han Agatha Christie, Alistair MacLean och Sjöwall&Wahlöö. Diametralt olika författarskap som dock alla spelat roll för hans egna skapelse; kriminalromanerna om A-gruppen och aktuella Opcop-gruppen.

Många beskriver honom som den bästa kriminalförfattaren i Sverige i dag, långt ifrån Jan Arnalds beskrivning av verkligheten efter sin debut i 20 års åldern.

Vi skriver mitten av 1990-talet och Jan Arnald hade efter några skönlitterära utgivningar

tröttnat på att skriva litteratur som inte når läsare. Dessutom var han inte längre intresserad av att vända ut och in på sig själv längre. Far till små barn blev tidpunkten viktigare.

- Jag ville beskriva den värld mina barn växte upp i och vad som händer. Jag kände också att deckargenren skulle fungera bra för mina försök att skildra samtiden.

Pseudonym

Kriminalromanens väsen betydde dock ett lite annorlunda sätt att skriva. Det krävdes ett nytt författarskap. Jan Arnald blev Arne Dahl, en pseudonym som gav honom den isolering som krävdes för att, enligt honom, arbeta fram ett andra författarskap.

- Pseudonymen gav möjlighet att växa långsamt. Det tog fem böcker innan jag slog igenom med kriminalhistorierna om A-gruppen, tid i en kupa som gav möjlighet att experimentera mig fram.

Redan från början var tanken att skriva en bok varje år under ett decennium.

- Det var ett projekt. Jag ville dessutom undvika att hamna i den opersonliga standardstilen som finns inom deckargenren.

Karaktärerna skulle också överleva, kunna utvecklas och fortfarande vara intressanta under hela projektets gång. Så föddes detta myller av färgstarka karaktärer som blivit A-gruppens signum. Enligt Arne Dahl själv, alla en del av honom själv.

- Men Paul Hjelm är mest lik mig själv och är också fixpunkten i romanerna. Han följer min utveckling och har liksom jag genomgått drastiska förändringar och har i dag förvandlats till polischef i Haag.

Återträff

För Arne Dahl hade förälskat sig i deckargenren. Efter den tionde boken om A-gruppen skulle det egentligen varit slut.

- Jag skrev en elfte bok. Sedan gick det några år och jag hade svårt att skiljas från detta levande persongalleri. Jag ville träffa dem som äldre och mognare. Dessutom hade jag följt svensk brottslighet under lång tid och sett att den stora tunga kriminaliteten uteslutande är global.

Så föddes idén om att skriva en serie om fiktiv gemensam europeisk polis, gruppen Opcop, där karaktärerna från A-gruppen återfinns men nu med uppdrag att bekämpa brott på europeisk nivå. Berättartempot är snabbare och djupdykningarna i de enskilda karaktärernas privatliv färre. Samtiden står närmast än mer i centrum. Vaken letar han hela tiden efter nya händelser som kan säga något om vår samtid och tillståndet för människovärdet i världen.

- Den högteknologiska utvecklingen går så fort, så det gäller även för mig som författare att hänga med i tempot. Men idén bakom berättarstrukturen bygger alltid på en känsloreaktion utifrån nya brott som sker, menar Arne Dahl.

Arne och Jan

För just detta att skriva under pseudonym, även sedan han avslöjats den 29 november 2002, är för honom en helt naturlig uppdelning av ett författarskap. Jan Arnald och Arne Dahl är samme man vid frukostbordet. Det är skrivprocessen som står för två skilda beteenden.

- Dessutom hade det varit dumt att byta namn efter att gett ut ett antal böcker om A-gruppen under pseudonym.

Den skrivande Arne Dahl är planerad med absolut kontroll över alla trådar i handlingen . Själva intrigen kräver en tydlig struktur där förarbetet är det större arbetet.

- Skrivandet går snabbt.

Den skrivande Jan Arnald har ingen struktur. Tänkandet, språkkonsten står i fokus.

- En frihet på gott och ont.

Just nu råder en Arne Dahl period. Jan Arnald står i kulissen. Förutom att han skriver på den fjärde och kanske sista boken om Opcop-gruppen Sista paret ut (utkommer sommaren 2014) arbetar han också på en fristående kriminalroman.

- Alla mina deckare har skrivits i serieform. Jag vill verkligen prova något nytt.

Fotnot: Arne Dahl gör ett författarbesök på biblioteket i Boden ikväll.

FAKTA/ARNE DAHL

Arne Dahl är en pseudonym för Jan Arnald, född 1963 och bosatt i Stockholm och Berlin. Som Arne Dahl debuterade han 1998 med Ont blod och 1990 debuterade han under eget namn med romanen Chiosmassakern. Han disputerade på avhandlingen Genrernas tyranni om Artur Lundkvist 1995. Förutom författandet och den akademiska banan är Jan Arnald verksam som litteratur- och teaterkritiker (i bland annat Dagens Nyheter). Dessutom är Jan Arnald redaktör för kulturtidskriften Aiolos.

Hans böcker är översatta till 25 språk, utgivna i fler än 30 länder och sålts i närmare tre miljoner exemplar. Rättigheterna till Arne Dahl-filmatiseringarna har sålt till cirka 40 länder. Till våren påbörjas inspelningen av de återstående böckerna om A-gruppen i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!