Bröderna debuterar som filmare

Det kan naturligtvis låta som en klyscha. Men de flesta som funderat på saken inser att det faktiskt är svårt att upptäcka skogen för alla träd.

Anders och Jonas Teglund.

Anders och Jonas Teglund.

Foto: Erik Holmstedt

Kultur och Nöje2013-01-08 06:00

Alla är nämligen inte utrustade med den speciella förmåga som gör att man kan se att det man har strax intill sig har värden som också kan intressera andra.

Den 26 januari visar Göteborgs filmfestival filmen Nu är det dokumenterat av Anders och Jonas Teglund. Bröder, men också samarbetspartners i Teg publishing som under det senaste året gjort vissa avtryck i offentligheten.

Från början en nödvändighet skapat för att ge ut boken Efter arton, med bilder (akvareller) av Sven Teglund och texter av sonen Anders Teglund i samband med en utställning med samma namn på Norrbottens museum 2010.

Två år senare har katalogen av artister och författare vuxit och under hösten har den hungrige kunnat äta hamburgare från en känd snabbmatskedja med viss Norrlandsanknytning på en bricka försedd med reklam om den tämligen samhällskritiska boken Norrland skriven av Po Tidholm, utgiven just på Teg publishing.

Marknadsföring
Lanseringen av boken är resultatet av ett gediget och lite annorlunda PR-arbete. Boksläppet ägde rum i restaurangvagnen på ett Norrlandståg och författarturnén resulterade i intervjuer på samtliga P4-stationer som passerades. Dessutom hängde tv-programmet Sverige på och Po Tidholm gästade bland annat Gokväll och lokala nyhetssändningar. När sedan Göran Greider hyllade boken i en recension på Dagens Nyheters kultursidor tog hela förstaupplagan slut.

- Många är naturligtvis intresserade av Po Tidholm som författare och skribent, men ändå måste man ligga på. Under våren har vi bokat in inte mindre än 40 författarbesök, det sista blir i form av en lunchföreläsning i riksdagen, säger Anders Teglund.

Talangfulla människor
Varken Jonas eller Anders Teglund vill egentligen tala om företaget eller om sig själva som kulturentreprenörer.
I stället vill de berätta om alla talangfulla människor som de nu får chansen att arbeta tillsammans med genom förlaget. Mattias Alkberg och hans nya grupp Mattias Alkbergs begravning som i februari kommer ut med en fullängdsskiva. Dessförinnan blir det en singel, Skända flaggan, vars omslag pryds av Karin Mamma Anderssons målning Grå dagar. Pernilla Berglund, en av de unga i Västerbottens litteraturkretsar, debuterar i mars med diktsamlingen Tilltar och i februari ger de ut Maria Erikssons (tidigare the Concretes) solodebut Stjäl det du behöver. Magnus Eklund och Stålet är andra samarbetspartners och under våren ger förlaget ut en bok av fotografen Erik Holmstedt med bilder och texter om förändring och tid.

- Drivkraften för oss är att nå ut, att hitta det som är angeläget för människor, kanske särskilt för dem som inte är så litterärt bevandrade. Från början handlade förlagsidén om att ge ut det vi gjorde själva, men så började andra höra av sig, skickade texter och demos. Det ger oss makt, men också ansvar, säger Anders Teglund.

- Mycket av det jag och Jonas gjort tillsammans har utgått från konstaterandet att det här måste göras. Filmen är inget undantag. Vi är inga filmare, men eftersom vi hade den här berättelsen intill oss och kände att vi verkligen ville fånga den var vi ju tvungna att lära oss att filma.

Sextionde resan
I filmen Nu är det dokumenterat följer de Bertil Månsson och hans hustru Signild på en bilresa från hemmet i jämtländska Svenstavik till sommarstugan i Ryssbält utanför Kalix. Det är deras sextionde sommarresa i ordningen.

1948 reste Bertil Månsson upp till Ryssbält för att fria till Signild, som då hette Eriksson i efternamn. Nu är han 90 år och under alla dessa år har han och hustrun Signild varje sommar rest upp till sitt semesterparadis. Teglunds pojkar är släktingar och varje sommar har de tillsammans med övriga släkten bänkat sig framför Bertil Månssons semesterfilmer.

Bertil Månsson har nämligen alltid dokumenterat det han varit med om. Det började med foto på 30-talet, på 50-talet blev det smalfilm och från slutet av 80-talet vhs. Allt finns sorterat enligt konstens alla regler hemma i villan i Svenstavik.

För småpojkar var det väl inte direkt någon hit att gå och sätta sig där i stugvärmen och titta på långsamma och detaljerade semesterfilmer, men med åren växte ändå vissheten om att de satt framför något unikt fram.

Många rutiner
Att det skulle bli en film var självklart och med ett litet ekonomiskt stöd från Filmpool Nord drog de igång. Arbetsfördelningen blev som den brukar, Jonas Teglund bakom kameran och det tekniska medan storebror Anders har skött snacket och intervjuerna.

- Bertil använder kameran som en anteckningsbok. Den årliga resan norrut sker med hjälp av många rutiner. Mat stoppas ner i kylväskor och påsar, bilen packas, Bertil ställer trippmätaren och hänger på sig kameran innan han startar Mercedesen från 1983 som han rattar i en marschfart på 70 km/tim. Stoppen görs regelbundet och allt dokumenteras med kommentarer om klockslag och annat, berättar Anders Teglund.

Fångar tiden
Under några år har de jobbat med filmen lite då och då när tid och möjligheter funnits. Emellanåt har de fått hjälp. Så har till exempel regissören Anette Winblad Afentoulidou varit ett viktigt stöd som dramaturg och musikern Björn Olsson har skrivit musiken.

- Filmen handlar om att få fatt på tiden, att frysa den. Men det är också ett porträtt av Bertil och Signilds generation, bevarargenerationen, de som är födda på 1920-talet och som blev vuxna under andra världskriget. Som vet att ta vara på det mesta, att inte vara slösaktiga. För oss som är födda på 1980-talet blir de närmast exotiska, de kommer från en tid som inte längre finns, säger Anders Teglund.

Att bli antagen till Göteborgs filmfestival med debutfilmen känns som ett privilegium.

- Det har tagit tid att göra den här filmen, särskilt som vi jobbat med den utan ekonomiska förutsättningar. Men eftersom det handlar om människor som står oss nära har vi naturligtvis känt ett särskilt ansvar för att bli färdiga med den. När Filmpool Nord insåg att vi var seriösa och att filmen antagits för visning i Göteborg fick vi också mer pengar. Nu hoppas vi på en framtid för filmen med visningar bland annat på hembygdsföreningar, pensionärsföreningar och äldreboenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!