Böglobbyn granskar män
- Jag hoppas att vi kan minska homofobin, säger han.
Nya programmet Böglobbyn i SVT ska penetrera ett ämne som kan tyckas sönderpratat: manlig homosexualitet. Det första programmet sänds den 6 november.
Men det ska inte bli informations-TV av det mer välartade slaget. Till exempel går man på djupet med att frisbee-golfen har trängt undan en av de klassiska cruisingplatserna, Bragebacken i Göteborg.
- Men vi ska också ha ett antal fasta punkter. Till exempel ska Glenn Hysén tolka Jonas Gardells verk. Och så ska vi ha fruktstund med Leif GW Persson, säger Olle Palmlöf, som är en av de två programledarna.
Veteran vid sin sida
Vid sin sida har han före detta toppdiplomaten Sverker Åström, som med sina 91 år blir Sveriges äldsta programledare. För tre år sedan kom han ut, efter att ha levt ett helt liv i garderoben. I och med det blev han också den äldste som någonsin fått utmärkelsen "Årets homo"
- Vad jag hoppas är att det här programmet möjligen kan göra det lite lättare för unga killar att komma ut, säger Sverker Åström.
- Att komma ut är en process i många stadier. Först att komma ut för sig själv, och det kanske är det svåraste. Nästa är att komma ut inför sina vänner och familj. Sedan för hela omgivningen. Alla de här stegen är svåra, fortsätter han.
Böglobbyn koncentrerar sig uteslutande på män, manlighet och bögar. Redaktionen består enbart av män.
Varför finns det ingen Flatlobbyn?
- Självklart kommer många lebbor bli förbannade och tycka att männen återigen tar plats före kvinnorna. Och då får det väl vara så. Jag tycker det skulle vara lite trist och pk om det var ett flatprogram som kom först, säger Olle Palmlöf.
Sverker Åström, som den diplomat han är, fyller i och förtydligar.
- Man ska inte se det här som en enstaka händelse. Det är bara ett första program i en lång rad program om minoriteter: etniska, religiösa och sexuella.
Dessutom gillar han inte alls namnet Böglobbyn. Det för tanken till en riktig lobby, som skulle föra fram de homosexuellas åsikter, menar han.
- Och en sådan böglobby finns ju inte, jag har ju varit med i över 60 år så det vet jag. Men jag har förstått att man använder ordet ironiskt här.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!