Blinier med löjrom och ansjovis

Guld. Löjrom, ett klassikt tillbehör till ryska blinier.

Guld. Löjrom, ett klassikt tillbehör till ryska blinier.

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2015-11-20 12:00

Videon är inte längre tillgänglig

4 portioner

3 dl mjölk

1 paket jäst, (50 g)

2 dl bovetemjöl

1 dl vetemjöl

2 ägg

1 nypa salt

50 gram smör

Till servering:

löjrom

crème fraîche,

1 rödlök

1 citron

Plättarna:

Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt båda mjölsorterna och vispa till en jämn smet. Dela äggen i gula och vita och vispa ner gulorna och salt. Låt smeten stå framme och jäsa under bakduk i 40 minuter. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner smör och vitor i den jästa smeten. Grädda i stekpanna på medelvärme, eller i en lagg för småplättar. Vänd och grädda också andra sidan. Servera direkt med löjrom, en klick crème fraîche, hackad lök och citron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!