Videon är inte längre tillgänglig
4 portioner
3 dl mjölk
1 paket jäst, (50 g)
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 ägg
1 nypa salt
50 gram smör
Till servering:
löjrom
crème fraîche,
1 rödlök
1 citron
Plättarna:
Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt båda mjölsorterna och vispa till en jämn smet. Dela äggen i gula och vita och vispa ner gulorna och salt. Låt smeten stå framme och jäsa under bakduk i 40 minuter. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner smör och vitor i den jästa smeten. Grädda i stekpanna på medelvärme, eller i en lagg för småplättar. Vänd och grädda också andra sidan. Servera direkt med löjrom, en klick crème fraîche, hackad lök och citron.