Bland bönor, baristor och bryggkaffe

Vet du vad som skiljer en macchiato från en ristretto? Eller tar du helst en kopp vanligt bryggkaffe när det ska fikas? Kuriren har träffat en barista och kaffeälskare som kanske kommer att få dig att kliva in i en helt ny värld nästan gång du besöker ett av stans alla fik.

Kultur och Nöje2004-10-01 06:30
Den stora maskinen bakom disken för ett fasligt liv. Men det tar inte många sekunder innan den tystnar. Robbie Borowczyk arbetar snabbt och varenda rörelse ? måtta kaffet, donkdonk, två snabba slag i bänken, fast i maskinen ? ja, allt tycks nästan vara inprogrammerat. <br> ? Svenskarna har ett väldigt speciellt förhållande till kaffe. Dagarna är ju uppbyggda efter kafferaster, skrattar han och ställer fram två små koppar med espresso.<br>Och han har nog rätt. Hur många räknar inte ned arbetstimmarna med utgångspunkt från förmiddagens och eftermiddagens kaffepauser. Efter den första rasten är det bara någon timme till lunch och efter den andra får man snart gå hem. <br> ? Kaffedrickandet här är något socialt. Man sitter ned och pratar och då passar det bättre med en stor kopp bryggkaffe i stället för en espresso, säger Robbie.<br>Bryggkaffe vanligast<br>Han kom till Sverige från Nya Zeeland för drygt två år sedan, men har arbetat med kaffe i över tio år. Han förklarar sitt yrkesval som ett led i sin fascination för den mörka, väldoftande drycken. Men att vara barista, eller kaffebartender, i Sverige är långt ifrån vad det är att vara det i till exempel Nya Zeeland eller kaffelandet Italien. Än så länge. <br> ? Det är med kaffe som med vin och whisky, man lär sig att dricka det. Men det är fortfarande bryggkaffe och caffelatte som är vanligast här. Den yngre generationen är däremot lite mer medveten och jag är helt säker på att kaffekulturen kommer att bli stor här också, säger Robbie.<br>Lugnt före middag<br>Det är väldigt lugnt inne på det lilla kaféet. En kaffe strax före middag och Bolibompa är det inte många svenskar som hinner med, trots att vi tillhör det folk som dricker mest kaffe i hela världen. <br> ? Hej Robbie! Det vanliga, tack. Och gör en god en.<br>Ingen regel utan undantag och Robbie är lika maskinlikt igång igen. Måtta kaffe, donkdonk, två snabba slag i bänken, fast i maskinen och så där ja.<br>Rätta känslan<br> ? Det är inte vem som helst som kan göra en bra espresso och det där med en perfekt espresso finns inte. Man måste få in den rätta känslan, det går inte att lära sig genom att bara läsa böcker, säger Robbie och räknar upp alla steg i kaffeprocessen som kan gå fel. <br>Rätt mått kaffe, rätt tillplattat i den lilla behållaren, rätt temperatur och så ska mjölken skummas så att bubblorna inte blir för stora. Petigt kan tyckas. Men ack så gott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!