Bjud på lättlagad texmex-fest

Studentmottagningar, barndop, bröllop - kalasen står som spön i backen. Skippa smörgåstårtan och bjud på texmex-buffé i stället. Lättlagat, coolt och galet gott.

Foto: Klas Hallvarez

Kultur och Nöje2014-08-20 14:09

Stockholm (TT)

Så här års blir kalendern sprängfylld med diverse bjudningar och fester. Och ärligt talat finns det nog en gräns för hur många varianter av potatissallad och smörgåstårta man pallar att trycka i sig. Just därför känns det enormt uppfriskande när någon tänker utanför den berömda boxen och dukar fram något helt annat.

Jag har tänkt åt er. Och provlagat så det stod härliga till. Tillika hade jag den oerhört krävande uppgiften att smaka av hela rasket. I min texmexspanska ingår tyvärr inte begreppet "mumsfilibabba", men du fattar säkert vinken.

Het USA-trend

Just nu råder pulled pork-feber över hela Sverige. Vi springer gatlopp efter food trucks och käkar lyxburgare som aldrig förr.

Haka på USA-trenden och langa fram en, i flera bemärkelser, rykande het texmex-meny. Enkel bjudmat som är lätt att förbereda i god tid och som samtidigt både överraskar och levererar. Du blir coolast i kvarteret på kuppen.

mia.gahne@tt.se

Recept

Michelada

2 glas, 5 min

Ölcocktails är hetaste trenden just nu. Superfräscht och kul smakkombinationer. Gör matten själv och blanda en stor sats.

halvgrovt salt

1/2 dl limesaft + 1 klyfta

is

chipotle-tabasco eller annan hotsauce

1 stänk soja

1 stänk worcestershiresås

1 mexikansk öl, 33 cl

Häll upp salt på ett tefat. Gnid kanten på ett glas med en limeklyfta och doppa sedan i saltet.

Fyll glaset till hälften med is. Häll i limesaft, hotsauce, soja och worcestershiresås. Blanda väl. Häll sedan sakta på ölen.

Spicy lammlägg texmex-style

cirka 6-8 personer, 3-4 timmar

Kalasgott kött som garanterat gör succé. Servera med mjuka tortillabröd eller nachos. Dubbla satsen om ni är riktigt många och koka helst dagen innan så smakar det ännu mer.

ca 3 kg medelstora lammläggar med ben, eller annat lammkött

2 msk spiskummin

2 tsk torkad koriander

1 msk mald kanel

1 msk chilipulver, gärna ancho

1 msk paprikapulver, gärna rökt

1 msk socker

salt

peppar

smör

olja

2 flaskor mörk öl à 45 cl

2 msk äppelcidervinäger

1-2 msk chipotlepaste

3 vitlöksklyftor

2 lagerblad

1 msk liquid smoke

Tillbehör:

tortillabröd eller nachos

Torka av köttet. Blanda alla torra kryddor inklusive salt och peppar och klappa in köttet med blandningen ordentligt.

Bryn köttet (häll ner kryddorna som ramlat av också) i en stor stekgryta med lite smör och olja i tills det får lite färg runt om. Sänk värmen och häll sedan i öl, vinäger, chipotlepaste, vitlök, lagerblad och liquid smoke. Lägg på lock och låt puttra på lägsta möjliga värme tills köttet faller av benen, 3-4 timmar. Lyft försiktigt upp köttet och lägg åt sidan. Koka ihop vätskan på ganska hög värme utan lock tills den tjocknar.

Dra loss köttet från benet med en gaffel om det behövs och lägg tillbaka det i grytan. Kasta eventuella fettrester. Koka upp och blanda väl. Smaka av med salt.

Servera med tortillabröd eller nachos och smarriga salsor.

Salsa Fresca

4 portioner, 15 min

Salsan är god att servera till köttet, men även att doppa små hemgjorda tortillasnacks i.

1 torkad anchohili eller chipotle

3 stora goda tomater

2 krukor koriander, grovhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 liten gul lök, finhackad

1 urkärnad chili, finhackad

1-2 lime

salt

Tillbehör:

tortillabröd

solrosolja

flingsalt

Lägg anchochilin i hett vatten i minst 10 min. Strimla.

Halvera och kärna ur tomaterna, tärna fruktköttet.

Mixa tomater, koriander, vitlök och anchochili hastigt. Blanda för hand om du vill ha en grövre salsa. Rör ner gul lök och vanlig chili. Pressa i en lime.

Smaka av med salt och eventuellt extra lime.

Skär tortilla i trekanter och stek i rikligt med solrosolja. Lägg upp på hushållspapper. Strö över flingsalt medan de fortfarande är varma. Servera med salsan.

Gahnes grymma guacamole

6 portioner, 15 min

Glöm alla trista färdigvarianter. Den här är grymt god!

1 liten tomat, fint tärnad

1-2 vitlöksklyftor, rivna

1/2 gul lök, finhackad

1 röd chili, finhackad

1 lime

3 mogna avokadofrukter

1 tsk sellerisalt

1 tsk spiskummin (gärna hel, rostad och stött)

1 kruka färsk koriander

peppar

salt

Blanda tomat, vitlök, lök och chili. Tillsätt rivet limeskal och pressa i saften.

Dela avokadofrukterna, ta bort kärnorna och mosa fruktköttet med en gaffel till krämig konsistens, det ska vara lite grovt. Rör ihop med tomat- och lökröran. Tillsätt sellerisalt och spiskummin. Blanda ner grovhackade korianderblad. Smaka av med peppar och salt.

Dekorera med lite extra koriander och servera till köttet och tortillasnacksen.

Sticker du ner en avokadokärna i håller röran färgen bättre medan den står på buffén. Dessutom ser det trevligt ut.

Mexikansk bönsallad

6 portioner, 15 min

Färgstark och fräsch sallad att servera som tillbehör till köttet. Dessutom ett bra alternativ för vegetarianer att fylla sina bröd med.

1 burk svarta bönor, à 400 g

1 burk vita bönor, à 400 g

1 burk kidneybönor, à 400 g

1 burk majs, à 400 g

1 röd paprika, urkärnad och tärnad

1 chili, finhackad

1 kruka koriander, grovhackad

1 näve bladpersilja, grovhackad

2 salladslökar, strimlad

1 rödlök, finskuren

Dressing:

2 lime, saften

1/2 dl olivolja

salt

1 vitlöksklyfta, riven

1 tsk malen spiskummin

Tabasco

1 tsk akaciahonung

1 tsk chilipulver, gärna ancho

Häll av och skölj bönor och majs. Häll upp i en bunke. Tillsätt paprika, chili, koriander, persilja, salladslök och rödlök.

Blanda alla ingredienserna till dressingen väl. Smaka av med salt och lime. Häll dressingen över salladen och låt stå en stund innan serveringen. Kan lagas redan dagen före kalaset.

Dulce de leche fools

6-8 portioner, 3 timmar

Den här efterrätten är som en sommardröm! Dessutom lätt att fixa i förväg: gör dulce de lechen (kolakrämen) och förvara i kylen, där den håller i en till två veckor. Mängderna kan du reglera efter eget tycke, men snåla inte med den underbara kolakrämen.

2 burkar kondenserad mjölk, sötad

2 dl kokos

5 dl grekisk yoghurt

1 l jordgubbar, i bitar

citronmeliss

Lägg burkarna med kondenserad mjölk i blöt så att du får bort etiketterna. Lägg dem sedan i en kastrull. Fyll kastrullen med vatten så att det täcker burkarna ordentligt. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 2 1/2 timme. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten som bara får sjuda, inte koka. Fyll på vatten om det behövs. Ta upp burken, skölj med kallt vatten, låt svalna: inuti finns nu en läcker kolasås.

Rosta kokos i torr stekpanna tills den får lite färg.

Varva burkarnas innehåll med yoghurt och jordgubbar i små glas. Strö över kokos och garnera med citronmeliss.

Att dricka till

Sol (nr 1520), 14:70 kronor.

Alkolholfritt: Nanny State (nr 1947), 12:90 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!