Birgits pris till stridbar dirigent

BELÖNAD. I oktober kommer Riccardo Muti till Stockholm för att ta emot Birgit Nilsson-priset ur konung Carl XVI Gustafs hand vid en ceremoni på Kungliga Operan.Foto: SIGI TISCHLER

BELÖNAD. I oktober kommer Riccardo Muti till Stockholm för att ta emot Birgit Nilsson-priset ur konung Carl XVI Gustafs hand vid en ceremoni på Kungliga Operan.Foto: SIGI TISCHLER

Foto: SIGI TISCHLER

Kultur och Nöje2011-03-17 06:00

Kompromisslös, temperamentsfull och briljant. Birgit Nilssons pris - det största musikpriset i världen - går till den italienske dirigenten Riccardo Muti.

På onsdagen presenterades den andra mottagaren av Birgit Nilsson Prize, men den italienske dirigenten fick redan i oktober beskedet av Birgit Nilsson-stiftelsens ordförande Rutbert Reisch, men har tvingats hålla det hemligt fram tills idag.

-  Först var han bara tyst, uppenbart överraskad. När han hörde vilka som ingick i juryn och att de fattat ett enhälligt beslut var han mycket nöjd, säger Reisch, som varit på säkert 200 av Mutis föreställningar sedan 1971.

-  Alla framträdanden som jag har sett har känts fem minuter långa, det är som att tiden stannar när han dirigerar. Han får fram musikens humor, men med en underliggande melankoli.

Riccardo Muti har världen som spelplan och har också gästspelat i Sverige, senast på Östersjöfestivalen i höstas.

Bitter tvist
I dag leder han Chicago Symphony Orchestra, men han är allra mest känd för sina 19 år på La Scala i Milano. Den posten lämnade han 2005 efter en bitter tvist med personalen.

För tillfället befinner han sig åter i Italien, för att några kvällar dirigera Verdis Nabucco på Operan i Rom. Den första föreställningen, i lördags, öppnade han med att kritisera den italienska regeringens nedskärningar inom kulturen och när konserten var över fick han publiken att sjunga med i extranumret, för att visa sitt stöd för kulturen.

Riccardo Muti brukar inte vilja tala om sitt politiska engagemang, och det är heller inget som framhålls av den internationella juryn. I stället nämner man hans "enorma inflytande på musikvärlden" och Bengt Hall, vd på Malmö Opera och Sveriges representant i prisjuryn, talar om en dirigent med en sällsynt bred repertoar. Han är känd för sina Verditolkningar, men tar sig lika självklart an Wagner, Mozart, Gluck och Bruckner.

-  Hans verksamhetsfält är oerhört brett, konstnärligt och geografiskt. Det stämmer väl med Birgits tankar en gång i tiden, säger Bengt Hall.

Dirigenten kommer till Sverige i oktober, då han får Birgit Nilssons pris av kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni på Kungliga Operan i Stockholm. Huruvida han då kommer att dirigera är oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!