I Tyskland låg Jostein Gaarders Sofies värld, hans genombrott, på bästsäljarlistorna i fyra år. Boken tjänade som en slags katalysator för livets väsentligheter, presenterade för ungdom. Den lär ha sålts i 25 miljoner exemplar över hela världen. Det säger en del om behovet av djuplodande böcker.
I en ny liten bok med kornblå pärmar, Man undrar, återknyter Gaarder till temat i ungdomsboken Brev från ljusårs avstånd (2004), det vill säga betraktelser över livet, kärleken och döden, den här gången för mindre barn. Man undrar är en bilderbok med lyriska, lite veka, dimmiga drömbilder av den turkisk-norska illustratören Akin D?zakin.
Frågorna är de eviga: Varifrån kommer världen? Finns det bara liv på vår planet? Vad är tid och vad händer med mig när jag dör? Pojken som frågar är oftast ensam på bilderna. Han går i skogen, står vid havet, simmar i djupet. Ibland finns där en följeslagare, som pojken inte är medveten om, en vit skugga som vakar över honom. Gaarder svarar inte själv på frågorna, eller gåtorna i boken, men ställer dem filosofiskt genomtänkt. Så när pojken frågar om det finns en Gud som har skapat oss människor eller om det är vi själva som har skapat våra egna tankar om Gud, inbjuder det inte bara till spännande samtal med fyra – femåringen, utan kan också få vuxna att fundera på nytt kring existentiella frågor och var gränsen för det fattbara går. Helt enkelt börja ställa frågor så som barn gör hela tiden.