Bilder som berör och har innehåll

Fotografi. Med rådande renässans för dokumentärfotografi och stort behov av att utveckla begreppet öppnades nyligen Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi, SJCD, i nya lokaler vid Västerbottens museum i Umeå.

Samling, Långträsk 2010

Samling, Långträsk 2010

Foto: Petter Engman

Kultur och Nöje2014-10-01 06:00

Centret verkar som en nationell plattform för dokumentärfotografi med utställningar, seminarier, kurser, forskning och erbjuder tillgång till fotobibliotek och fotoarkiv. SJCD:s verksamhet riktar sig till allmänhet, skolor, proffs- och amatörfotografer och samarbete sker med andra med museer och institutioner.

I SJCD:s arkiv finns fyra mijoner bilder från 1800-talet till idag. Bland dessa är den mångfaldigt prisbelönte fotografen, filmaren och författaren Sune Jonssons alla fotografier och filmer från 1950-90-talet. Som en av Sveriges främsta dokumentärfotografer skildrade han omvandlingen av agrarsamhället till industrination. Han arbetade som museets dokumentärfotograf till mitten av 1990-talet.

– Vi har ambitionen att kunna ge kunskap och inspiration till nya bildskapare och dokumentationer, säger Britta Lundgren, projektledare för SJCD.

Människan och hennes livsvillkor är övergripande tema i utställningen Tidens långsamhet och livets flykt som öppnades vid SJCD i september och pågår till 2 november 2014. Via historiskt material och nyproducerade verk möts det förflutna och samtida i fotografernas bildserier. Syftet är att skapa ökad förståelse för hur människor levde förr och bidra till kunskap om dagens samhälle.

– Det är 175 år i år sedan fotografins födelse tillkännagavs i Paris. Idag används foto i all världens syfte och alla fotograferar. Miljontals bilder sprids på Facebook och Instagram. I denna utställning har vi arbetat med en kulturhistorisk dimension av fotografiet och bildens roll i människors liv, berättar Hans Dackenberg, bildantikvarie SJCD.

Totalt 16 fotografer medverkar och curator Niclas Östlind har arbetat med utställningen som del av ett omfattande forskningsarbete om svensk fotografisk historia. I juni disputerade han med avhandlingen Performing History. Fotografi i Sverige 1970-2014 .

Det är onekligen mycket spännande att, via bildserierna, vandra genom ett Sverige i förändring. Sune Jonssons kärleksfulla och finstämda bilder på småbrukare i norra Sverige sida vid sida med den store arbetsskildraren Jean Hermanssons dramatiska bilder på i arbetare i varvsindustrin griper tag. De berättar båda om näringar som drabbades hårt i 1960-70-talets strukturomvandlingar och var fullt medvetna om att de dokumenterade livsformer på väg bort.

Optimismen under uppbyggnaden av Folkhemmet skildras av Bertil Ekholtz. På stora bilder blir arbetet med utbyggnaden av vattenkraften i norr, formmässigt, till underjordiska katedraler.

Exempel på samtida dokumentärfotografi i utställningen är Margareta Klingbergs och Elin Berges skildringar av hur arbets- och levnadsformer förändrats och hur vi i norra Sverige påverkas av den ökade rörligheten av människor, varor, tjänster och kapital. Elin Berges landskapsbilder från norra Sverige och intima porträtt på människor från Thailand, dels som säsongsarbetande bärplockare men också som bofasta i äktenskap med män från orten, skildrar förändringen som pågår i Norrlands inland. De thailändska kvinnorna har en ny kultur och religion i bagaget vilket påverkar avfolkningsbygden.

Som helhet fascinerar mötet mellan dåtid och nutid i utställningen. Dokumentärbilder, som här, fotograferade i serier, har sällsynt förmåga att berätta om våra liv och göra världen begripligare.

Fotografi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!