Det är vackert, tidvis underbara tablåer han levererar i sin koreografi där han fortsätter sitt utforskande av rörelser i tid och rum, nu i nära samarbete med BJ Nilsen, kompositör inom experimentell musik.
För dans och musik är ett i denna föreställning, samarbetet är mycket nära. Örjan Andersson har tagit fasta på BJ Nilsens utforskande av naturens relation till människan med en uttalad ambition att försöka ersätta det virtuella rummet, det som finns i traditionella föreställningar, med det verkliga vi finner i naturen. Detta samarbete förstärks också av att kompositören själv medverkar på scenen genom att spela musik i scenrummets utkant.
Och resultatet är därefter. En helgjuten, närmast existentiell upplevelse där naturens väsen utforskas, bjöds den publik som hittat till Christinasalen denna måndagskväll.
Verket inleds av dansaren Asher Lev i absolut tystnad innan musiken, närmast ödesmättad avgrundsmusik, fyller rummet och det är som att bevittna ren materia födas. Och så fortsätter föreställningen, där naturens element och årstider inte bara förkroppsligas i rörelser och ljud utan även visuellt tar form i det annars mycket avskalade scenrummet. Extra effektfullt givetvis eftersom de effekterna både är få och tillåts ta plats i tid och rum. Det är rörande att se dansaren Shi Pratts lek med solen där distinkta handrörelser ger en verklig känsla av solens strålar eller när snön faller och Nuria Guiu Sagarra trippar mellan fiktiva isflak. Dock är det när fler än en dansare är på scenen som verket når sina höjdpunkter och berör som mest.
Jenna Fakhourys och Asher Levs närmande dans, som djur, människor eller kanske ren materia bjuder på ett flertal överraskningar. Inga rörelser går att förutse. Det är som att bevittna den mänskliga rasens födelse i Edens lustgård, men kan lika gärna vara djur eller annan växtlighet som tar form, växer och tar plats i naturens rum.
När man tar del av verket Name of the next song förstår man varför Örjan Andersson vunnit internationell framgång. Det är en föreställning i världsklass där situationer skapas som ger rörelserna möjlighet att ta sin tid och därmed ökar medvetenheten hos sin publik. Det är omöjligt att inte bli berörd.
Verket hade premiär den 7 februari i Aarhus och kommer efter Piteå att gå på turné till Newcastle innan det sätts upp på Dansens hus i Stockholm.
Föreställningen är en samproduktion med Andersson Dance och Aarhus Teater, med stöd av Kulturrådet, Stockholms Kulturförvaltning, Kulturkontakt Nord och Konstnärsnämnden.