Berörande dans baserad på verklighet

De flesta är bekanta med break- och streetdancegruppenUntil the End Crews historia.

Succé. Det blev succé när break- och streetdancegruppen Until the End Crew hade urpremiär på föreställningen It´s OK!

Succé. Det blev succé när break- och streetdancegruppen Until the End Crew hade urpremiär på föreställningen It´s OK!

Foto: Göran Ström

Kultur och Nöje2015-02-08 21:45

Ett antal flyktingar från olika länder började dansa i en tvättstuga på Lombolo i Kiruna med hjälp av Youtube-klipp. När de sedan kom trea i Talang Sverige 2013 var genombrottet ett faktum. Men som andra succéberättelser saknar deras historia ett lyckligt slut. En av gruppens medlemmar, Emmanuel Oganesian har blivit utvisad till Armenien och två andra medlemmar har tvingats hoppa av eftersom de hotas av utvisningsbeslut och måste vara med sina familjer.

När de nu har urpremiär på föreställningen It´s OK! är det också frågor om migration som står i fokus. De berättar en historia om en ung människa som kommer som ensam flykting till Sverige. Om kampen att passa in i det nya landet och vad som händer när man träffar en själsfrände. Men också om vad som händer när utvisning står för dörren.

Och den berättande dansföreställning som bjuds denna afton är lika berörande som verkligheten. Publiken får följa berättelsens huvudperson genom den förvirring och förtvivlan som möter den som flytt på egen hand där svårigheten att passa in och bli accepterad i ett helt nytt samhälle är smärtsam att se. Här kommer dansens universella språk verkligen till sin rätt. Men allt är inte svart. Huvudpersonen blir förstådd, får vänner i en tillåtande och medryckande glädje. Till den dag utvisningsbeslutet kommer med smärta, kaos, sorg och ilska. För med samma medryckande glädje som nyligen fyllt scenen, kan break- och streetdance förmedla rädsla, ilska och förtvivlan på samma djupa sätt. Och när publiken själva erbjuds att ta ställning för en utvisningshotad vän står alla upp i Kulturens hus stora sal. Det är mäktigt.

Caroline Jonsson, från Exild Dance Crew har ersätt Emmanuel Oganesian, som befinner sig i Armenien men hoppas kunna ansluta till gruppen under turnén som följer söndagskvällens urpremiär. Och den symboliska handlingen från publiken gör honom högst närvarande i rummet denna kväll. Även en eloge för bra ljussättning som bidrog till att förstärka stämningslägen i dansen. Avskalat men ytterst effektivt.

Vid urpremiären talade också juristen och statsvetaren MiladMohammadi, med utmärkelser som Sveriges supertalang 2013 och Sveriges superkommunikatör 2014 i bagaget, om mångfald. MiladMohammadi som antingen skulle ta livet av sig eller bli en fantastisk människa, valde det senare och är numera en av nordens största talare inom mångfald, kommunikation och ledarskap för näringslivet, kommuner och organisationer. Hans tes är att olikheter bjuder på de största möjligheterna.

Han talade om vikten av förebilder och modet att vilja förändra för att skapa ett fantastiskt samhälle. Eller som en av hans största förebilder, Mahatma Gandhi, förmedlade; "Du måste vara förändringen som du vill se i världen".

För Until the End Crew väntar 26 skolföreställningar i länets samtliga kommuner. Dessutom kommer gruppen att medverka vid Kraftsamling den 9 februari och håller förutom i Luleå även offentliga föreställningar i Kiruna och Älvsbyn.

Dans

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!