Behring Breiviks manifest som teater

UTMANING. Olaf Höjgaard, som tillsammans med Christian Lollike står för idén till pjäsen, spelar skådespelaren som vill förstå Anders Behring Breivik genom att försöka bli honom. Olaf Höjgaard medverkade inte vid presskonferensen under måndagen, men säger i ett pressmeddelande att rollen har inneburit "den största utmaning jag någonsin haft som skådespelare."

UTMANING. Olaf Höjgaard, som tillsammans med Christian Lollike står för idén till pjäsen, spelar skådespelaren som vill förstå Anders Behring Breivik genom att försöka bli honom. Olaf Höjgaard medverkade inte vid presskonferensen under måndagen, men säger i ett pressmeddelande att rollen har inneburit "den största utmaning jag någonsin haft som skådespelare."

Foto: Sören Solkaer Starbird

Kultur och Nöje2012-10-16 06:00

Baserad på Anders Behring Breiviks manifest och en av årets mest kontroversiella pjäser. Nu har Manifest 2083 premiär i Köpenhamn.

- Det är det svåraste jag har gjort, säger pjäsens regissör, Christian Lollike.

De flesta minns vad de gjorde eftermiddagen den 22 juli 2011. Christian Lollike satt framför tv:n och följde cykelloppet Tour de France. Sändningarna bröts, och de första rapporterna om att Norge drabbats av ett terroristattentat nådde den danske regissören och dramatikern.

En vecka senare lade han och skådespelaren Olaf Höjgaard alla andra planer åt sidan för att helt koncentrera sig på det manifest som massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik hade publicerat.

Hård kritik
Ett år och tre månader senare är det premiär på lilla Caféteatret i Köpenhamn för vad som kan vara en av årets mest kontroversiella pjäser.

Sedan det i vintras blev känt att Caféteatret arbetade på en uppsättning baserad på manifestet har kritiken varit hård. Christian Lollike har anklagats både för att sprida Breiviks idéer och för bristande respekt gentemot offrens anhöriga och dem som överlevde attentaten.

En kritik som Christian Lollike slår ifrån sig.

- Jag har inte gjort den här pjäsen för offrens skull. Man måste tyvärr se att den här tragedin är större än dem. Och efter all uppmärksamhet som Breivik har fått kan jag inte se hur en pjäs inför 50 personer i en källare i Köpenhamn skulle vara ett problem, säger han.

När teatern kallar till presskonferens på premiärdagen är inte bara dansk press på plats. Journalister från Norge, Sverige, Spanien och Frankrike vill också ha svar på det som Christian Lollike säger har varit den vanligaste frågan under arbetet med pjäsen. Varför?

Christian Lollike verkar nervös, och svarar långsamt och lågmält på frågorna.

Det som han menar är större än offren för Breiviks dåd är de nationalistiska och främlingsfientliga strömningar som är på frammarsch i Europa och Skandinavien.

Breivik är ingen ensam ondskefull galning, säger Christian Lollike, utan hans handlingar är en produkt av en rädsla som präglar hela det europeiska samhället i dag.

- Förhoppningsvis kan pjäsen hjälpa oss att se hur det här är ett stort problem. Jag tror väldigt mycket på upplysning och på vikten av att förstå hur nya högernationalistiska argument är uppbyggda.

Monolog
På scen handlar Manifest 2083 om en skådespelare, spelad av Olaf Höjgaard, som vill förstå Anders Behring Breivik genom att försöka bli honom. Pjäsen är utformad som en monolog med text hämtad från olika delar av Breiviks manifest, men också från intryck från rättegången i Oslo som Christian Lollike besökte.

Anders Behring Breivik är en av de mest omskrivna personerna under 2011 och 2012. Journalister har analyserat hans idégods, dokumentärer har påmint om händelserna. Christian Lollike frågar sig vad det är som gör att han, i det sammanhanget, får så mycket kritik för att han, på en teaterscen, vill undersöka mekanismerna bakom dåden.

- Förmodligen har det att göra med teaterns status. Människor kopplar den automatiskt till underhållningsindustrin och till att tjäna pengar.

För Christian Lollike handlar det i stället om samhällsengagemang. Och arbetet med Manifest 2083 har varit svårt, det svåraste i hans karriär.

- Om det hade inträffat i Köpenhamn hade jag nog inte klarat av att göra det, säger han.

Manifest 2083

Pjäsen bygger på Anders Behring Breiviks manifest 2083 - A european declaration of independence. Manifestet, som är på omkring 1.500
sidor, är en blandning av rasistisk propaganda, dagboksanteckningar och filosofiska resonemang. Manifestet lades ut på nätet och mejlades till tusentals mottagare innan Anders Behring Breivik verkställde sitt dåd som dödade 77 människor och skadade ytterligare 158 personer i Oslo och på Utöya den 22 juli 2011. Breivik dömdes i augusti 2012 till 21 års fängelse.

Premiär: 15 oktober 2012 på Caféteatret i Köpenhamn. Föreställningen visas fram till den 14 november.

Däremellan spelas den i Oslo på Dramatikkens hus (27-28/10). Därefter i danska Århus (29/11-8/12) och Ålborg (12/2-16/2 2013). Pjäsen är en samproduktion mellan Dramatikkens hus i Oslo och Caféteatret.

Svenska teatrar har hört av sig, enligt Christian Lollike, men i nuläget finns inga färdiga planer på att spela Manifest 2083 i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!