"Bedrövad över situationen i Jokkmokk"

I Jokkmokk har två musiklärare på projektet Fokus barnkultur sagts upp. Ett beslut som enligt de inblandade bland annat drabbar över 100 barn i Jokkmokk.

DRABBAS. Två musiklärare på projektet Fokus barnkultur har sagts upp. Fackliga förhandlingar pågår.

DRABBAS. Två musiklärare på projektet Fokus barnkultur har sagts upp. Fackliga förhandlingar pågår.

Foto: Anna-Karin Drugge

Kultur och Nöje2011-01-28 06:00

När landstinget i nära samarbete med länets kommuner skrev ihop den kulturplan som blir vägledande i arbetet med den så kallade kultursamverkansmodellen i framtiden betonades särskilt betydelsen av musik- och kulturskolor. Ett mål uttalades också: "Norrbottens län befäster att år 2014 bör alla kommuner ha en fungerande musik- alternativt kulturskola."

Frågan är hur det blir med den saken i Jokkmokk nu efter att personalen, två musiklärare, på projektet Fokus barnkultur har sagts upp och fackliga förhandlingar pågår.

-  Det hela är djupt olyckligt och jag känner mig bedrövad över situationen i Jokkmokk. Timingen att lägga ner är absolut felaktig just nu när vi står inför att börja arbeta enligt den nya kultursamverkansmodellen. I Älvsbyn förlorade den politiska majoriteten valet på beslutet att lägga ner kulturskolan. Jag var själv runt och knackade dörr i Vidsel och i stället för att prata sjukvård med mig, ville alla prata kulturskola, säger Kent Ögren som personligen kommer att ta upp frågan i sin gamla hemkommun vid tillfälle.

Flyttades över
Under flera år var Kulturskolan i Jokkmokk organiserad under Barn- och utbildningsnämnden. 2005 flyttades huvudmannaskapet över till Kultur- och fritidsnämnden.

Henrik Blind (MP) har just avslutat uppdraget som ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, ett uppdrag han haft sedan 2006.

-  Problemet var att vi inte fick full kostnadstäckning, utan kommunstyrelsen ansåg att kulturnämnden skulle klara av att driva verksamheten med sina egna medel. Det hade vi inte råd med, därför bestämde vi oss för att knyta Kulturskolan till ett pågående utvecklingsprojekt som bedrevs med hjälp av bygdemedel, säger Henrik Blind som i dag säger sig ångra beslutet.

-  Det är en kortsiktig lösning och Kulturskolan borde vara en ordinarie verksamhet. Men då var det ett sätt för oss att lösa ett akut problem, säger Henrik Blind.

Tydligt måldokument
Utan att få gehör för finansiering från kommunstyrelsen beslöt Kultur- och fritidsnämnden 2007 att fortsätta bedriva verksamheten i projektform med hjälp av bygdemedel i Fokus Barnkultur som etablerades för tre år framåt.

-  Då bestämde vi oss för att göra något radikalt för att stärka Kulturskolans ställning på sikt. Bland annat ville vi ta fram ett tydligt måldokument liknande den kulturläroplan man arbetar utifrån i Arvidsjaur, säger Henrik Blind.

Anledningen till att han som Kultur- och fritidsnämndsordförande samlade nämnden till ett extrainkallat möte så sent som den 30 december för att besluta om en avslutning av projektet och igångsättandet av en ny organisation har enligt protokollet att göra med att nämnden säger sig vara missnöjd med måluppfyllelsen för Fokus Barnkultur.

-  Sanningen är att de försökt säga upp oss i ett halvår. Redan i juni, alltså ett och ett halvt år innan projekttiden gick ut, försökte de säga upp oss på grund av övertalighet. Men beslutet att lägga ner projektet fattades ju först den 30 december, först då blev vi övertaliga så resonemanget haltar, säger musikläraren Patrik Ömalm, som tillsammans med kollegan Hans Sandin just nu befinner sig i fackliga förhandlingar med Jokkmokks kommun.

Ifrågasätter övertalighet
Deras företrädare ifrågasätter bland annat arbetsgivarens beskrivning av en övertalighetssituation och pekar på en "arbetsmiljöproblematik" där bristen på kommunikation varit en stötesten.

Enligt Henrik Blind har den nya politiska majoriteten i Jokkmokk alla möjligheter att under det kommande året fatta positiva beslut om Kulturskolans varande eller icke-varande. Men för den nya Kultur- och fritidsnämndsordförande och tidigare kommunchefen Claes Markusson är det för tidigt att uttala sig om nämndens ställningstagande.

-  Alldeles oavsett arbetsmiljöproblematiken, som i och för sig inte är oviktig, är kontentan av Kultur- och fritidsnämndens beslut att musikskolan läggs ner, något som i nuläget bland annat drabbar över 100 barn i Jokkmokk. Och det i ett läge när vi ska börja arbeta utifrån en regional kulturplan med hjälp av kulturkoffertens pengar. Det är väldigt olyckligt, säger Hans Sandin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!