Näckrosbladen är mjuka som sammet och rädisorna läckert rödvita. På Millesgården i Stockholm byggs författaren Beatrix Potters sagovärld upp, med Pelle Kanin som en självklar huvudperson.
Kökslandet som växer fram på Millesgården skulle förmodligen få Pelle Kanin att hoppa högt av glädje. Rädisor, rovor och morötter i bördig mylla - som gjorda för hungriga kaniner och nyfikna barnahänder.
En av grundtankarna bakom utställningen Beatrix Potter, Pelle Kanin och hans vänner är just interaktivitet. Det är meningen att de familjer som besöker Millesgården ska få möta Beatrix Potters sagor på ett handgripligt sätt.
- För barnen i Sverige är Beatrix Potter lite okänd. Vi bestämde oss för att bygga upp sagovärldar med utgångspunkt från fyra av hennes böcker i samarbete med scenografen Lina Sporrong, berättar Evelina Jansson, intendent på Millesgården.
Visar originalböckerna
Med vita vantar på händerna plockar hon försiktigt fram de fyra originalböckerna från 1900-talets början ur en säkerhetsväska som skickats från Storbritannien. En busig kanin, en klok igelkott, en metande groda och en anka med ganska liten hjärna är huvudpersoner i berättelserna - som illustrerats med säker hand av Beatrix Potter själv.
- När jag tänker på Beatrix Potter ser jag en kvinna med stor integritet och känsla och kärlek för detaljer. Hon var till exempel väldigt noga med att böckerna skulle göras i ett litet format, för att de inte skulle bli för dyra och för att de skulle passa i ett barns händer, berättar Evelina Jansson.
Beatrix Potters liv präglades tidigt av ett kärleksfullt förhållande till djur och natur. Hennes föräldrar var välbärgade och överbeskyddande, vilket innebar att syskonen Potter inte fick gå i skolan utan i stället utbildades i hemmet. Barnen hade få vänner. All ledig tid tillbringade de ute i naturen, där de målade och tecknade, men också fångade vilda djur som de tog med sig hem.
Egna djur
Många av de karaktärer som Beatrix Potter berättar om i sina sagor har hämtat inspiration från hennes egna djur. På fotografier från tiden syns hon till exempel med en stor kanin i koppel. Det är Benjamin Kanin, som 1904 tillägnades en egen bok i Potters sagoserie.
På flera sätt präglades Beatrix Potters liv av motgångar. Hennes debutbok om Pelle Kanin refuserades av sex förlag, innan förlaget Frederick Warne & Co bestämde sig för att ge ut den. När hon ville satsa på högre studier i botanik och forskning kring svampar fick hon kämpa både mot sina föräldrars och omgivningens ogillande.
Ändå gav hon aldrig upp. De 23 livfullt illustrerade sagoböckerna vittnar om hennes obändiga vilja.
Nej till Disney
- Hon var en otroligt driven kvinna. När böckerna till slut fick stor genomslagskraft så såg hon att det fanns ett behov av att utveckla böckerna till produkter. Hon gjorde en första prototyp av Pelle Kanin som docka, porslin, tofflor och ett brädspel med sina illustrationer.
Däremot tackade Beatrix Potter nej när Disney ville göra animerad film av hennes karaktärer. Och när hon avled vid 77 års ålder gick hennes stora markområden till National Trust för att de skulle kunna bevaras precis som de var när sagoförfattaren ägde dem.
Utställningen på Millesgården invigs den 29 januari.