Bättre koll på samtidskonsten

I projektet Labyrint får högstadieungdomar i länet lära sig vad samtidskonst är genom att själva prova olika konstformer.

IMPONERAD. Ida Renlund, museipedagog, är imponerad av hur Jesper Drugge och de andra har arbetat med idén och genomförandet i samtidskonstprojektet som pågår på Kråkbergsskolan just nu. I bakgrunden Carl Johansson.

IMPONERAD. Ida Renlund, museipedagog, är imponerad av hur Jesper Drugge och de andra har arbetat med idén och genomförandet i samtidskonstprojektet som pågår på Kråkbergsskolan just nu. I bakgrunden Carl Johansson.

Foto: Håkan Gidlöw

Kultur och Nöje2010-03-11 06:00
- Vi har väl fått lite bättre koll på det nu, säger Anton Berg-Flemström, 14 år, i klass 8B på Kråkbergsskolan i Sunderbyn utanför Luleå. Det började i måndags med att eleverna fick se olika exempel på samtidskonst som fanns med på Luleå Art Biennal i somras. Sedan delade de in sig i grupper efter intresse. Egna idéer
I tre hela skoldagar arbetar de 16 eleverna intensivt med sina konstverk. Några håller på med leranimationer på temat integration, två grupper arbetar med foto på temat individen och ytterligare ett antal elever gör ljus- och ljudinstallationer på temat miljö. - Vi ska inte gå in och styra för mycket. Allting utgår ifrån deras egna idéer och tankar och de frågor de ställs inför utifrån sin egen uppväxt och kultur och sina hemförhållanden, säger konstnären Dan Lestander, som leder projektet tillsammans med Klas Hällerstrand. Att få arbeta i en längre process under flera dagar och både stöta på svårigheter och komma igenom dem, tror han är viktigt. Bildläraren Berit Renström på Kråkbergsskolan är positiv till arbetsmetoden och skulle gärna vilja göra flera liknande projekt. - Det är svårt att som lärare hålla sig helt uppdaterad med samtidskonsten, men det här är ett jättebra sätt att jobba på. Att vi genom museet har fått tillgång till datorer och annan teknik är också väldigt bra. Skapat en kortfilm
Anton Berg-Flemström, 14, Rickard Sjödin, 15, Jesper Drugge, 14 och Carl Johansson, 14, har gjort en leranimation tillsammans. Med hjälp av lerfigurer som de fotograferat och sedan flyttat undan för undan har de skapat en kortfilm, som de nu ska ljudsätta. - Vi har tagit typ 300 kort, berättar Anton Berg-Flemström. - Det är kul att få lära sig att animera en film, säger Rickard Sjödin. Museipedagogen Ida Renlund, som är med och handleder ungdomarna, är imponerad av deras idéer, samarbete och hur de har tacklat uppgifterna. När projektet är avslutat ska hon tillsammans med sina kollegor på Norrbottens museum sammanställa en lärarhandledning som ska bli tillgänglig på internet för alla skolor.
Konstmuseet i norr ska ha ett pedagogiskt syfte och innehåll: Tro, hopp och kärlek är en vandringsutställning med konst ur Kirunastipendiets samlingar. Just nu finns den i Överkalix. Dit utställningen kommer ska konstnärerna Agneta Andersson och Victoria Andersson i konstnärsgruppen Koncentrat åka för att hålla workshops med högstadieelever som bor på orten. Spets betyder att Koncentrat bjuder in ett antal framstående samtidskonstnär från Sverige, Norge och Finland till Norrbotten. Labyrint är ett projekt med workshops i länets högstadieskolor med syfte att intressera ungdomar för samtidskonstens uttryck och frågeställningar. Det drivs av konstnärerna Dan Lestander och Klas Hällerstrand och har Luleå Art Biennal som utgångspunkt. I en föreläsningsserie ska konstpedagogen Bertil Sundstedt åka runt i hela länet och berätta om norrbottnisk konsthistoria.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!