Barnens berättelser tar plats på scenen
De enkla berättelserna har samlats in från barn på sameskolor i Sverige, Norge och Finland, bland annat i Tärnaby, Hattfjelldal och Inari. Två, tre besök har gjorts på varje skola. Projektet, Tro, hopp och kärlek - berättelser från Sápmi (Osku, doaivva ja ráhkisvuohta), startade våren 2005 och förhoppningen har varit att få i gång barnens skaparglädje, berättar regissören Lillemor Mauritzdotter Nylén.
- De har verkligen inspirerat oss med sina berättelser. Man har också kunnat se en skillnad på berättelserna beroende på var de kommer ifrån. Från Finland har det exempelvis kommit mest fabler och folksagor. Från Norge och Sverige fanns det även berättelser som handlade om drömmen att bli miljonär och liknande, säger hon.
Valfritt språk
Barnen har fått använda valfritt språk när de skrivit berättelserna. Materialet har sedan dramatiserats och bearbetats av ensemblen. Av 35 inskickade bidrag har slutligen sju valts ut. Nu ger sig Samiska teatern ut på turné - under hösten kommer 25 föreställningar att hållas och till våren blir det cirka 50 till på olika platser runt om i Sápmi. Premiären på den 50 minuter långa barn- och familjeföreställningen sker till helgen i Kiruna.
Skådespelare är Toivo Lukkari, Elisabeth Heilmann Blind och Simon Marainen. De två första är erfarna aktörer medan Simon Marainen, 26 år, inte har lika mycket erfarenhet inom teater. Han är dock en duktig jojkare och skriver även dikter på samiska.
- Det är otroligt spännande, jag lär mig något nytt varje dag. Jag kan helt klart tänka mig att fortsätta med det här. Det har varit mycket fritt tänkande och vi har improviserat en hel del, säger han.
En som dock är på väg att lämna Samiska teatern i Kiruna och flytta tillbaka till Uppsala och fortsätta som frilans är regissören Lillemor Mauritzdotter Nylén. Det är helt enkelt dags att gå vidare. Efter fyra år som teaterchef skulle hon sluta i augusti. Men under hösten har hon fått fortsatt uppdrag som tillförordnad teaterchef. Efterträdaren Håkan Svedberg tar över i mitten av november. Att vara både regissör och chef har dock fungerat bra, menar hon. I synnerhet med denna ensemble som hon ser det som en ära att få arbeta med.
- Vi skådespelare ville att Lillemor skulle avsluta sin tid här på Samiska teatern med att regissera. Det har varit en upptäckt att se hennes talanger som regissör. Det har varit ett privilegium att arbeta med henne, säger Elisabeth Heilmann Blind.
Samiska teaterns förra föreställning Fröken Julie gjorde ingen större succé.
- Det gick inte så bra men vi har planer på att den ska ut på gästspelsturné efter nyår, berättar Lillemor Mauritzdotter Nylén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!