Bara en knapptryckning bort

Kultur och Nöje2007-01-22 06:00
Det är historieboom. Aldrig förr har så många historiska fackböcker sålts. Aldrig förr har så många historiska romaner prånglats ut. Men måste vi hela tiden gå omvägar för att ta del av det förflutna?
Egentligen inte. I Sverige har historien alltid varit tillgänglig. Det är bara det att folk för det mesta inte varit så sugna på att veva mikrofilmsrullar fram och tillbaka på museer, bibliotek och i källarna på lands- och statsarkiven.
Mycket snart kommer dock allt att förändras. Den amerikanska sajten Footnote.com ger en fingervisning om hur lättåtkomlig kunskapen kommer att bli.

4,5 miljoner dokument
På Footnote hittar man i dag 4,5 miljoner digitaliserade dokument från amerikanska National Archives.
Bland dessa återfinns politiska dokument från mitten av 1700-talet (till exempel om revolutionen och om avtal med indianerna), omfattande namnlistor från inbördeskriget och brottsundersökningar från FBI:s föregångare Bureau of Investigation (1908-1932).
Användaren gör en sökning och sekunden efter dyker originaldokument, fotografier, namnteckningar och brev upp. Det är naturligtvis helt fantastiskt.

Uppmuntrar användarna
Men det som gör Footnote verkligt banbrytande är att sajten också uppmuntrar användarna att själva ladda upp dokument, lägga till noter och bygga egna sidor. Man kan också återpublicera vilket Footnote-dokument som helst på sin medlemssida och sätta det i ett eget sammanhang, skriva sin egen historia och göra den tillgänglig för andra människor. Kostnaden för att få tillgång till alla dokument är drygt 100 kronor i månaden.
Att Riksarkivet, den svenska motsvarigheten till National Archive, ännu inte riktigt är inne på samma spår, märks på www.ra.se. Här finns bara "Månadens dokument" utlagt, vilket visar sig vara just ETT dokument. Men det är bara en tidsfråga innan också vår historia presenteras som amerikanernas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!