4 st sötpotatis
3 msk smör (eller ghee)
3 st vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 lök, skalad och finhackad
4 st torkade aprikoser, grovt hackade
1 msk färsk ingefära, riven
1 msk gurkmeja
2 tsk kardemumma
0,5 tsk chili flakes
2 morötter, skivade
4 dl röda linser
1 l vatten
1 tsk havssalt
2 färska tomater, skurna i bitar
70 g spenat eller babyspenat
Topping: 1 dl naturell yoghurt, 1 dl rostade pumpakärnor. färsk koriander
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.Gör ett litet snitt på ovansidan av alla sötpotatisarna.
Täck ett bakgaller med bakplåtspapper och placera sötpotatisarna på det. Baka i ugnen i cirka en timme, eller tills skalet är lite frasigt och de känns helt mjuka inuti. Förbered linsgrytan under tiden de bakas. Sätt en stor tjockbottnad kastrull på medelvärme. Lägg i smör, lök, vitlök, aprikoser, ingefära, gurkmeja, kardemumma och chiliflingor. Fräs i ett par minuter tills löken mjuknat och köket doftar av kryddor.
Tillsätt morötter och linser och låt steka i ytterligare två minuter. Häll sedan på vatten och salt och rör om. Dra ner värmen något då det börjar koka, sätt på lock och låt sjuda i cirka 15–20 minuter. Rör om då och då så att linserna inte bränner fast. Tillsätt ev. lite mer vatten vid behov.
Ta av från värmen när linserna är helt mjuka och upplösta, tillsätt tomater och spenat och rör om. Smaka av och tillsätt mer salt vid behov.
Placera sötpotatisarna på en tallrik, skär ett större snitt på ovansidan och tryck på sidan så att de öppnar sig.
Häll linsfyllningen ovanpå, klicka ut en stor matsked yoghurt på toppen, strö över pumpakärnor och servera med koriander.