"Även rika vinner på jämlikhet"
PROFESSOR. "Det behövs en uthållig rörelse i kanske tio till femton år. Vi behöver en klar idé om vilken riktning vi ska röra oss mot, inte bara som lösning på de sociala problemen men också på miljöproblemen", säger Richard Wilkinson.
Foto: Henrik Montgomry/Scanpix
Tillväxten har kommit till vägs ände, menar de. I stället är fördelningen avgörande - för alla. Ju större lönespridning desto mer våld, fetma och psykiska problem.- Om och om igen säger folk, "jag visste det här", det har funnits en intuitiv känsla i hundratals år av att den ekonomiska ojämlikheten delar upp oss, och det är också vad alla fakta nu visar. Det är bara ännu mer sant än vad jag någonsin kunde föreställa mig.Men vad har de rika att vinna på att äga mindre?- Oavsett vilken utbildning och inkomst de har skulle de troligen leva lite längre, deras barn skulle lyckas lite bättre i skolan, och det skulle vara mindre sannolikt att de började ta droger. Gated communities (inhägnade områden för rika) är ett tecken på att människor känner sig hotade. I Storbritannien ökar de starkt, de bygger på idén om en farlig värld som de rika måste försvara sig mot.Leder till kollaps
Har finanskrisen ökat intresset för er bok?- På sätt och vis. Före krisen trodde man att alla finansmän förtjänade alla dessa bonusar. I själva verket ledde de hela systemet till kollaps.Sverige är ett exempel på ett jämlikt land i er bok, men även här ökar de ekonomiska klyftorna sedan flera år. Vad har du att säga till svenskarna?- Jag vet inte hur lång tid det tar innan ni märker det. Det finns två steg, det första är när ungdomarna inte får jobb, det blir mer våld och mer problem. Det andra är att de vuxnas statustävling förs över på barnen, inte helt medvetet utan oftast genom konflikter hemma eller genom att man helt enkelt inte har tid för sina barn. Människor anpassar sig till den sociala omgivningen, om barn växer upp som antisociala varelser, eller om de blir empatiska, beror på hur de vuxna lever.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!