Han vill synliggöra konsten och länets konstnärer både i och utanför Norrbotten. Dessutom vill han öka tillgängligheten, för konst menar han, är en viktig del av samhällsbyggandet, precis som samhällsbyggandet är viktigt för konsten.
Allt ingår i en kontext, där hela konstlivet, från enskilda konstnärer, konstkritiker, curators till betraktaren är lika viktiga, enligt Klas Hällerstrand.
Efter 13 år som kringflackande konststudent och sedan konstnär är han nu tillbaka med sin familj permanent i länet. Jobbet som länskonstkonsulent utlystes, ett jobb han varit intresserad av tidigare.
Han sökte, fick det och vid årsskiftet tillträdde han som ny länskonstkonsulent. En heltidstjänst under två år.
Konstscenen
- Det passade bra i livet. Det känns skönt att ta ett steg bakom den egna verksamheten, byta fokus under en tid. Jag har blivit pappa för första gången för sex veckor sedan och känner ingen oro för mitt eget konstnärskap. Jag tror inte att det mår dåligt av att jag ligger lågt ett tag.
Han beskriver sitt uppdrag som att vara en länk mellan konsten och övriga samhället, där konstnärer och deras situation står i centrum.
- Egentligen handlar väl uppdraget om konstscenen överlag och där händer det mycket just nu i länet. Det är kul att vara tillbaka permanent och ta del av händelseutvecklingen, menar Klas Hällerstrand.
Han hänvisar till projektet Konstmuseet i Norr men lyfter lika mycket övriga konstaktörer som Kilen, Galleri Syster, konstfrämjandet, KKV, Konsthall Tornedalen för att nämna några. Och det är allt det som händer på konstscenen som han vill synliggöra, inte bara stora projekt som eventuellt kan bli verkliga, även om han är övertygad om att Konstmuseet i Norr kommer att verklighet.
- Det finns en stark vilja från alla instanser att jobba för det och alla drar åt samma håll. Varför skulle det då inte bli verklighet? menar han.
Seminarieserie
Många av hans funderingar är fortfarande på idéstadiet, bland annat vill han hålla en seminarieserie om vikten av konst i ett samhälle.
- Det finns så många myter om konstnärer, bland annat om det ensamma geniet som målar i sin ateljé. De myter som finns vill jag ta död på. Att vara konstnär är ett jobb som alla andra. Ju mer du arbetar, desto duktigare bli du. Och konstnärer har en viktig roll i samhället, menar Klas Hällerstrand.
Han pekar på att människor som inte är kulturintresserade är mer stolta över sin stad om det finns ett stort kulturutbud. Det finns alltså en välmående faktor, ett rikt kulturliv gör att människor mår bättre.
- Dessutom stimulerar konst till samtal och debatt. Konst tillför friktion i positiv bemärkelse och uppmanar till både tanke och känslor. Konst berikar. Motsatsen är ett samhälle utan konst och det skulle bli ganska trist.
Spetsutbildning
Andra idéer han har är att satsa på vidareutbildning för verksamma konstnärer, spetsutbildningar som kan vara praktiska, teoretiska eller filosofiska samt skapa ett vistelseprogram för nyutexaminerade konstnärer.
- Den stora frågan för dem som går sista året på konstakademier är vad de ska göra sedan, hur de ska kunna utveckla sitt konstnärskap. Därför vore det roligt att kunna erbjuda ett vistelseprogram och synliggöra fördelen med att jobba i Norrbotten.
Klas Hällerstrands idé bygger på att bjuda in en konstnär, en konstkritiker/teoretiker samt en curator som under en viss tid verkar i länet och där kravet är att de medverkar på länets konstscen.
- Jag tänker mig att skapa en arena, en scen för utbyte, samtal, utställningar ... En vistelse med öppna dörrar, säger Klas Hällerstrand.