4 portioner
500 g laxfilé
1 burk kräftstjärtar i lag
3 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka koriander
1/2 chilifrukt (anpassa mängden efter styrkan)
salt
peppar
1 ägg
panko (asiatiskt ströbröd, vanligt ströbröd funkar också) till panering
Hacka laxen mycket fint eller kör i matberedare. Hacka kräftstjärtarna och strimla salladslöken. Hacka chilifrukt, vitlök och koriander. Blanda allt i en skål. Salta och peppra. Ställ in i kylen med plast över om du inte ska laga till biffarna på en gång.
Gör kokossåsen:
1 vitlöksklyfta
2 msk jordnötssmör
1 burk kokosmjölk
1 msk soja
1 tsk thailändsk fisksås (kan ersättas med salt)
1 msk honung
maizena
salt, svartpeppar
Fräs vitlöken i olja i en kastrull. Låt jordnötssmöret smälta ned. Blanda i kokosmjölk, soja, fisksås och honung. Låt såsen koka upp. Red av med maizena till lagom konsistens. Tillsätt soja. Salta mer om det behövs, peppra.
Gurksallad:
1 gurka
1 chilifrukt
1 pressad lime
1/2 kruka koriander
salt
Använd gärna ekologisk gurka och behåll då skalet på. Tärna den fint och hacka chilifrukten. Blanda ned i en skål och tillsätt hackad koriander, lime och smaka av med salt.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Forma biffar av fiskfärsen, vänd dem i panko eller ströbröd och stek dem gyllenbruna i olja. Servera med ris, kokossås och gurksallad. Smaklig måltid!