Efter fru Lugn och herr Svenbro kom herr Olsson och nu senast den stora överraskningen, unga fru Lotass, Akademiens första 60-talist. Lika obligatorisk som fracken och långklänningen (högtidsdräkt, enlig Gustav III:s anvisningar) vid högtidssammankomsten är tilltalet som herr respektive fru vid alla möten, och spekulationerna om vem som blir den nästa att invigas i den traditionella ordningen har redan börjat.
Birgitta Trotzig gick bort i maj. Torsdag den 22 september samlas ledamöterna till sitt första möte efter sommaruppehållet. För att Trotzigs efterträdare ska få en rimlig chans att skriva sitt installationstal till den 20 december bör utnämningen också ske så fort som möjligt, enligt Peter Englunds blogg redan nu i september.
Akademiuppdraget handlar mer om arbetskapacitet och kunskap än om börshusglans och ära, framhåller Mikael van Reis på Göteborgs-Posten. Två högkompetenta kandidater som först fram tidigare är Augustvinnaren Sigrid Combüchen, 69 år, liksom författaren, sonettöversättaren och kritikern Eva Ström, 63 år. Även om båda är om möjligt ännu mer kvalificerade i dag har de också blivit något år äldre. Och just ålder verkar skrämma Akademien.
- Horace Engdahl (62 år, reds anmärkning) har sagt att alla ska vara yngre än han vilket gör att man kanske inte tippar på dem som är äldre, konstaterar Maria Schottenius, litteraturkritiker på Dagens Nyheter, som föreslår poeten och kritikern Magnus William-Olsson.
Från hjärtat
Gunnar Bolin, Sveriges Radios kulturkorrespondent, väljer direkt från hjärtat:
- Sigrid Combüchen är en otroligt intelligent och bra person som skulle pigga upp. Hon kan allt från populärkultur till filosofi.
- Sedan kan jag bli orolig och tro att hon kanske ses som obekväm eftersom hon säger vad hon tycker. Det vore lika tråkigt som att hon skulle anses vara för gammal.
Även Per Olov Enquist, 76, tillhör den kategori författare som redan skulle kunnat ha en stol. Förmodligen har han fått frågan men tackat nej, skrev Nils Schwartz i Expressen i våras. Maria Schottenius funderar vidare:
- Det kan också handla om vilka preferenser man haft i Akademien, det har varit väldigt många katoliker men inte så många Socialdemokrater om man säger så.
Könsmässig slagsida
Om det inte vore för den könsmässiga slagsidan (fem kvinnor varav en, Kerstin Ekman, inte deltar) vore Steve Sem-Sandberg den naturlige efterträdaren till Birgitta Trotzig, enligt Nils Schwartz som i sitt inlägg även argumenterade för Carina Burman, Ulrika Knutson eller Agneta Pleijel.
Kulturcheferna Åsa Linderborg, Aftonbladet, respektive Karin Olsson, Expressen, tycker båda att Akademien ska bredda sig. Varför inte en arkitekt eller konstvetare? resonerar Åsa Linderborg som avstår från namnförslag.
Letar efterträdare
Per Svensson, kritiker på Sydsvenskan, tror i stället på Aris Fioretos, och menar att han förutom sina litterära kvalifikationer skulle bli en utmärkt ständig sekreterare efter Peter Englund som rimligen längtar tillbaka till sitt skrivande.
Frågan är om inte andra kompetenser än just sekreterarskicklighet efterfrågas ännu mer?
- Man kan inte ha en Akademi med 18 Kristina Lugn, men man kan inte bara ha sekreterarämnen heller. Många säger att det saknas en jurist i arbetet och den som brukar föras fram är Johan Hirschfeldt (tidigare president i Svea hovrätt, Estoniautredare, tsunamiutredare med mera, reds anmärkning), han läser jättemycket och skulle säkert fungera jättebra, säger Gunnar Bolin.