Arbetets minne i Siknäs

Kultur och Nöje2006-06-26 06:00
När Henry Rönnbäck berättar om stuveriarbetets slit, då lyssnar man. Han gör det i boken Tillbakablickar i Siknäs med kraften hos den som själv varit med, den som bär sin kunskap i hela kroppen. Det gör Siknäsboken mer brännande än många andra byaböcker, men minskar inte dess mångsidiga kunskap.
"Cement kom i 50-kilossäckar och tyngden gick väl an, men det var ett oerhört dammigt arbete, i synnerhet när säckar gick sönder". Då, skriver Rönnbäck, var sjåarna oigenkännliga innan kvällen och håret hårt av stelnad cement. Med salpetersäckarna var det ännu värre, när de gick sönder och salpetern kom i kontakt med luften blev den stark som lut och fingrar och händer blev skinnflådda.
Det är ingen teoretisk kunskap detta, men den handlar om arbete och samhälle. Inte sällan handlar det sistnämnda ofta om råslit för dålig betalning.
Att påminna om detta i nutid är på gränsen till det opassande, den fattigdom som finns hos oss föredrar vi att inte se, och slitet och utsugningen har förpassats till andra sidan jordklotet.

Det här är andra boken om ­Siknäs av Rönnbäcks hand. Han följer nu upp spår från den första boken, ­fördjupar berättelser och för dem lite längre. Ibland går han tvärs över sin egen ordning och skriver om det han kallar "tvärstrukturer". Det är i ett sådan kapitel, Näringsverksamhet, som han berättar sina minnen om hamnarbetet.
Det är tydligt att Henry Rönnbäck inte bara är en återgivare, en ­dokumenterare. Han har även ­ambitionen att tränga en bit under ytan, att förstå det han upplevt och hört berättas.
Så kan han alltså träffa alldeles rent och sätter upp en ­historisk ­spegel för oss: "Under den tiden fanns inga kollektivavtal om ersättningen för arbetet, utan man var helt beroende av det avtal som respektive stuvare träffat med ­fartygets befälhavare".

I en mening fångar han den primitiva tid där arbetsmarknaden ännu var ett stridsfält mellan ojämna parter. Ett rått och orättvis tillstånd som idag förs fram som ideal.
Gårdshistoria, minnesberättelser, släkter, hantverk, skolor och allt det som ska finnas i en bra byahistorik. Men framför allt denna kunskap som bärs fram av ett mycket klart förstånd och en kropp som vet vad ordet arbete har för innebörd.
Henry Rönnbäck
Tillbakablickar i Siknäs
Eget förlag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!