Äntligen fredag - fira med skaldjur

Kultur och Nöje2015-11-13 13:00

Jag väljer att rosta potatisen i ugnen med skal på och med en god olivolja. Det blir betydligt nyttigare än färdigköpta pommes frites som körs i fritösen - och mycket godare!

4 portioner

2 påsar blåmusslor

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 chilifrukt

1 kruka persilja

1/2 flaska vitt vin

vatten

Potatis:

12-15 potatisar

flingsalt

olivolja

Aioli:

2 äggulor

1 1/2 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

rivet skal och saft från 1 lime

salt, svartpeppar

Börja med potatisen. Borsta skalet, skär i smala klyftor. Lägg i en långpanna. Ringla över olivolja och strö på flingsalt. Rosta i ugnen på 225 grader tills potatisen har fått en fin gyllenbrun färg på ytan. Det tar ungefär en halvtimme.

Gör aiolin så här:

Dela äggulorna från vitan och lägg i en skål. Vispa kraftigt samtidigt som du droppar i oljan i en tunn stråle. Försiktigt, annats skär sig aiolin!. Pressa i vitlöken, limen och tillsätt finrivet limeskal. Salta och peppra.

Fixa musslorna: Putsa dem rena från "skägg". Knacka på öppna musslor, om de inte sluter sig, släng dem. De kan vara dåliga. Hacka lök, vitlök och chili. Ta en stor kastrull/stekgryta. Bryn lök, vitlök och chili i lite olja. Lägg i musslorna, slå över

Rensa musslorna rena från "skägg". Knacka med en kniv på skalet på de musslor som är öppna. Om de inte sluter sig kan de vara dåliga, släng bort. Hacka lök, vitlök och chili och bryn lite snabbt i olja i en stor kastrull. Lägg i musslorna och slå över vinet. Späd med vatten så att alla musslor täcks. Koka några minuter tills musslorna har öppnat sig. Hacka över persiljan strax innan servering. Servera musslorna med potatisklyftor och aioli i en lien skål bredvid till var och en.

Tips! Det går även utmärkt att koka musslorna i ett ljust öl, gärna indian pale ale.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!