Annika Bengtzon flyttar in i dataspelet

Kultur och Nöje2006-09-28 06:00
För Pan Vision har Liza Marklund och Tove Alsterdal skrivit en deckare i dataspelets form. Det är ovanligare än det låter, men att inte bara låna en redan existerande fiktiv karaktär som exempelvis Mulle Meck, utan starta med en färdig berättelse är en sällsynt ingång till att konstruera ett spel. Helt utan referenser till andra medier är man nu inte. För att lösa mordgåtan får spelaren, som är berättelsens brottsutredare, till sin hjälp en inte helt okänd fiktiv kvällstidningsjournalist.
- Annika Bengtzon flyttar in sig i dataspelet, berättar Liza Marklund. Jag använder alltid olika uttryckssätt för det jag vill säga.
- Och så gav det mig möjlighet att för första gången på 22 år få arbeta tillsammans med Tove.

Läser Liza först
Tove Alsterdal är välbekant för läsare av Norrbottens-Kurirens kultursida där hon framför allt skriver litteraturkritik, och för teaterpubliken som dramatiker. Mindre känt är att hon alltid läser Liza Marklund först av alla, och att Marklund på samma sätt är Tove Alsterdals förstaläsare.
Samarbetet beskriver Tove Alsterdal som ett ständigt skickande av manus för att få den andras synpunkter på till exempel strukturen, lösa trådar, dialoger.
- Om det här kan driva en bok eller pjäs, så varför inte ett dataspel, frågar hon retoriskt när hon berättar om hur de tog sig an uppgiften, som är deras första gemensamma sedan de sände närradio över Kalix där båda utbildade sig till journalister.
De utgick helt enkelt från att dataspelet är en berättelse.

Visst huvudbry
För själva spelkonstruktionen svarar däremot ett produktionsbolag, och även för dem var arbetssättet nytt. I regel byggs handlingen istället upp utifrån vad som ska komma att hända i spelet, vart det ska sluta och därefter formas själva historien som binder ihop delarna. Här fanns i stället ett färdigt manus från början. Det gav visst huvudbry.
- Självklart kan vi inte göra en bok på skärmen, säger Stig Larsson från Game studio Stockholm.
I Dollar är det läsaren, här den som spelar, som bestämmer vilka steg som ska tas för att klara upp brottet. Men givetvis är inte möjligheterna oändliga. Vägen till upplösningen, som ger lite olika berättelser beroende på valen, tar en sådär 6 till 8 timmar.
- Vi ville att spelet skulle ha ett mervärde, att användaren skulle få samma upplevelse som att läsa en bok eller se en film, i förhör och dialoger, säger manusförfattarna.

Outforskat
Ambitionen fick dem att skriva om de dialoger som kom ut av konstruktörernas arbete med att bryta ner manuset och göra det spelbart. Något som Stig Larsson beskriver som "ett inte helt lätt möte mellan världarna", och som faktiskt säger mycket om hela mediet. Än är mycket outforskat för hur till exempel konst, sjukvård och utbildning kan fylla det med innehåll.

Röst av Helena Bergström
Vad gäller spel görs få utanför gruppen "skjuta-döda" och att Pan vision därför tog kontakt med en sådan läst och medial författare som Liza Marklund är ingen slump när de vill få nya människor att upptäcka mediet. Det har också satsats en hel del på att knyta ihop spelet med både böcker och filmer. Annika Bengtzons röst görs till exempel av Helena Bergström, Annika i filmerna, och skådespelerskan, Katarina Ewerlöf, ger röst åt spelarens karaktär; mordutredare Kristin.
På konvolutet glittrar Liza Marklund lika påtagligt som alltid för romanerna. Återstår gör däremot att se om deckarläsare tycker det är lika lockande att lösa gåtor på skärmen som mellan pärmar.Fotnot: Dollar är gjord för PC.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!