Angelägen premiär för ny ung scen

Respekt och kärlek. Det är de första orden som infinner sig när föreställningen Man vänjer ju sig vid vackra är över.

Genusfrågor. Många berättelser som Ung Scen Norr tagit del av vittnar om förlöjliganden för dem som är feminister. Att göra sin röst hörd är likt en hockeymatch på liv och död.

Genusfrågor. Många berättelser som Ung Scen Norr tagit del av vittnar om förlöjliganden för dem som är feminister. Att göra sin röst hörd är likt en hockeymatch på liv och död.

Foto: Luleåfotograferna

Kultur och Nöje2015-08-30 11:43

Respekt för att ensemblen närmat sig de unga i Norrbotten med ett uppriktigt intresse och en jämbördighet.

Kärlek för att de förvaltat berättelser och förtroenden med vördnad, inlevelse och kärlek.

För när Ung Scen Norr har premiär på sin första konstnärliga produktion ligger det år av arbete bakom. En förberedelsetid som med tydlighet bär frukt. Produktionen andas inte bara ärlighet utan bär också tydliga spår av ett ärende, inte bara för målgruppen 13-16 år, utan även för den vuxna publiken när ensemblen med underbar energi bjuder på viktiga samtidsfrågor ur ett ungt perspektiv.

Föreställningen bygger på berättelser och tankar från unga människor i Norrbotten så det handlar inte om illusioner, snarare illustrationer.

Och ensemblen har gjort sin läxa grundligt. Av länets 10 218 ungdomar har de träffat 228 stycken, djupintervjuat 55 och jobbat nära skolklasser i Älvsbyn, Arvidsjaur och Luleå. Det ger föreställningen sin autenticitet, men utan en ensemble som närmat sig dessa förtroenden med respekt och kärlek, hade denna föreställning aldrig blivit den upplevelse den är.

Med finurliga och tämligen enkla lösningar är Man vänjer ju sig vid det vackra, lika mycket en interaktiv som transparent föreställning. Publiken sitter egentligen på själva scenen och är stundtals en del av uppsättningen, men inte på ett jobbigt sätt som kan bli fallet när publik tvingas till medverkan med eller mot sin vilja. Istället är tonen hjärtlig, naken och ytterst ärlig.

De har lyssnat till länets unga, nu får de publiken att lyssna. Det är berättelser om nätmobbning, falska instagramkonton, ryktesspridning, grooming, rädslor, kamratrelationer, droger, alkohol, sexualitet, men också berättelser om konsekvenser av att växa upp i ett våldsamt hem, ett husdjurs ovillkorliga kärlek, konflikträdsla, behov av att tillföra något, självmord och val till gymnasiet.

Berättelser som berör både med sitt innehåll och framförandet.

Tilltalet är enkelt och energirikt, med en stor portion humor. De två skådespelarna, Nora Bredefeldt och Tobias Sondén bär dessa ungas berättelse rakt in i hjärtat där skratt och ledsamhet tumlas runt och där inkänningen är stark.

Det går, helt enkelt, inte att värja sig mot denna nakna beskrivning av sakernas tillstånd. Ytterst angelägen. Och i mars kommer andra delen i Ung Scen Norrs konstnärliga produktion, då med en jämförelse mellan att växa upp i Norrbotten kontra Stockholm. Det kan vi alla se framemot.

Teater

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!