Alla lyfter sig till sin högsta höjd

I midvinterkvällen lämnar människor för en stund sina julförberedelser och beger sig till kyrkan i Gammelstad för att ta del av av J.S. Bachs juloratorium. En annorlunda version är utlovad av detta så många gånger framförda verk.

De gör julevangeliet levande. Medlemmar från Nederluleå församling tar ner juloriatoriet på jorden genom att gestalta Maria, Josef och herdarna.

De gör julevangeliet levande. Medlemmar från Nederluleå församling tar ner juloriatoriet på jorden genom att gestalta Maria, Josef och herdarna.

Foto: Andreas Wälitalo

Kultur och Nöje2009-12-21 06:00
Man har valt ett framförande på svenska. I strävan att nå frihet och närvaro i uttrycket har man lärt sig verket utantill. Handlingen gestaltas sceniskt av statister, kör och solister. Partituret har arrangerats ner till en mindre kammarensemble för att motverka effekten av nutida ljudstarka instrument och få en bättre balans mot kören. I öppningsstycket slår kör och orkester an den jublande ton som sedan ljuder genom hela verket. Kören utbrister Jubla, var glada, för dagen är inne med sådan livfullhet att det de sjunger blir sant; Klagan och tvivel skall lämna ditt sinne. Triumferande trumpetslingor och tunga pukor gör musiken pampig trots kammarorkesterformatet. Julevangeliet berättas med vackra röster av evangelisterna; tenoren Anders Eriksson och sopranen Eva Plumppu. Alten Solgerd Isalv framför med värme och inlevelse flera vackra arior. När hon sjunger Han kommer, o Sion, nu stilla din längtan! rör hon sig bland åhörarna i kyrkan. Man grips av känslan av att något snart ska hända. På en enkel scen står en tom krubba och väntar. Till toner av körens sopraner tillsammans med bassolist Anders Sandlund vandrar Maria och Josef mot stallet. Det nyfödda barnet läggs i krubban. Herdarna väcks av änglarnas sång; Vilken glädje han oss bär, gå till stallet att där finna fröjd åt själ och sinne. Statisternas agerande är återhållsamt och vackert. Orkestern spelar lätt och luftigt och med det för Bach så karaktäristiska - strömmen av rytmisk och melodisk kraft. Ett oratorium är inte avsett för sceniskt utförande, som tex operor, men effekten av att människor agerar texternas innehåll är så stark att det är motiverat att frångå formen när man, som Nederluleå församling vill nå fram med budskapet. Det blir också tydligt att den sceniska gestaltningen hjälper både kör, orkester och solister att lyfta sig till sin högsta höjd. De vet vad de vill berätta och gör det med glädje.
Konsert: J.S. Bach Juloratorium Nederluleå kyrka, Gammelstad Söndag 20 december Medverkande: Nederluleå Kyrkokör, solister, musiker från Piteå och Luleå samt statister från Nederluleå församling Dirigent: Andreas Söderberg Seppälä
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!