– Förhoppningsvis hittar ännu fler min musik nu när jag gjort min lättaste och varmaste skiva någonsin. Jag har inget emot att vara mer tillgänglig, säger Mari Boine över en knastrig telefonlinje från Finland.
Skivan spelades in i Sydafrika tillsammans med norska musiker (producent var Svein Schultz) och sydafrikanska musiker. Skämtsamt förklarar Boine att den afrikanska solen smittade av sig på skapandeprocessen och gav albumets elva spår en ordentlig dos av värme.
– Alla de andra skivorna har spelats in i kalla Oslo, säger hon.
Förra året gav Boine ut ett album med remixversioner av sina låtar. Bland annat bidrog den svenska electronicaduon The Knife med en remixad version av Where did all our colours go? Projektet gick i linje med det som varit grunden i hennes artistskap från början – att blanda influenser.
– Det var roligt att höra hur andra artister tolkar min musik. Det blev totalt annorlunda än det jag tidigare hållit på med, säger hon.
En annan anledning att göra remixprojektet var att erbjuda unga samer modern samisk musik.
Vissa har velat göra henne till ett samiskt språkrör. Men den manteln har hon inte varit beredd att axla.
Tycker du att det kan bli för mycket fokus på din kulturella tillhörighet?
– För mig är det inget negativt. Men jag kan förstå om det kommer i vägen för potentiella lyssnare.
Nu är hon ute på en omfattande turné som innefattar Luleå (i kväll onsdag), Finland, Tyskland, Sydafrika och flera andra länder. Men spelningen som hon helst lyfter fram är den i Oslos operahus (den 8 oktober) som redan är utsåld.
– Jag är nöjd så länge jag har en publik som värdesätter min musik, säger hon.
Afrikansk värme från Boine
Sterna Paradisea (latinska namnet för silvertärna) heter Mari Boines nya skiva. Möjligen kommer detta album göra den norsk-samiska sångerskans stämpel som ”folkmusiker” mindre tydlig.
Mari Boine.
Foto: Joni Nykänen
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!