Mätt i antalet omnämnanden har Margaret Thatcher aldrig varit mer närvarande i svensk press än just nu. Man kan tycka att det är märkligt, men så stort är faktiskt genomslaget för Phyllida Lloyds succéfilm The Iron Lady.
Filmen har fött en bred debatt om 1980-talets politik och möjligen också banat vägen för en revidering av Thatcher-eran. Men en sak har lyst med sin frånvaro i debatten: kulturen.
Margaret Thatchers uppenbarelse och politik ledde till reaktioner överallt, men frågan är om inte kulturarbetarna reagerade starkast. Hon blev därmed en direkt katalysator för konst, musik, film och litteratur och man skulle kunna tala om ett slags Thatcherboom inom kulturen.
Som en bieffekt av detta blev kulturen indirekt spridare av politiska nyheter: via musik, film och litteratur nådde den brittiska politiska debatten långt in i de svenska hemmen.
Kulturskaparna slutade dock inte att använda Thatcher som arbetsmaterial när hon avgick 1990. Kortserien 5 x Kultur-Thatcher gör nedslag i historien och visar hur kulturlivet långt in på 2000-talet bearbetade arvet efter den karismatiska premiärministern.
1984 inledde gruvarbetarna i Storbritannien en av de mest bittra strejkerna i landets historia. Den kom att vara i över ett år och bli en central händelse för Thatchers tid vid makten.
Sammandrabbning
Konflikten fick sin kulmen den 18 juni, då polis drabbade samman med strejkande utanför den lilla byn Orgreave. Våldsamheterna inleddes på ett fält, men spred sig så småningom in till bygatorna, där fullt krig utbröt.
93 gripna, 123 skadade
På ena sidan: 5.000 gruvarbetare. På andra: 8.000 poliser. När slaget var över, hade 93 personer gripits och 123 människor skadats. Tre år senare hade alla åtal mot demonstranterna lagts ned och polisen fick betala mångmiljonbelopp i skadestånd.
2001 rekonstruerades sammandrabbningen i en massiv och mycket exakt iscensättning av konstnären Jeremy Deller. I den svenska debatten har kväsandet av gruvkonflikten på senare tid beskrivits som ett nödvändigt ont - men Dellers konstverk visade tydligt att traumat efter händelserna var så stort att det fortfarande behövde bearbetas nära två decennier senare.
Rollspelsgrupper
Deller tog hjälp av historiesällskap och rollspelsgrupper för att åstadkomma sin iscensättning, som alltså utspelade sig på exakt samma platser där striden en gång rasade. Men han använde sig också i stor utsträckning av lokalbefolkningen, varav många hade deltagit aktivt i sammandrabbningen 1984.
En plats i historien
Denna märkliga utomhusteater filmades av regissören Mike Figgis (som bland annat gjort Leaving Las Vegas) och sändes så småningom i tv. Som konstverk betraktat förde inte bara The battle of Orgreave in mega-rollspelen i konstvärlden, utan bidrog även till att ge den våldsamma händelsen en given plats i den moderna historieskrivningen.