Dark Market - hur datahackarna blev den nya maffianI den gamla fysiska världen skapar fortfarande bankrånare, skattefifflare och bedragare de fetaste rubrikerna när det gäller ekonomisk brottslighet. Ändå tillhör de flesta av dessa något som skulle kunna kallas "de kriminellas arbetarklass". Den som läser Misha Glennys Dark Market inser snart att det finns en helt annan typ av högintellligenta brottslingar som under cyberrymdens dimridåer av krypteringar och alias tjänar långt mera pengar. Dessutom är sannolikheten att de ska avslöjas betydligt mindre.
Internet, I-phones och nätsurfande har snabbt blivit en naturlig del av allas vår vardag. Men kanske är "naturlig" ett illa valt ord. De flesta upplever någon gång en diffus olustkänsla inför alla digitala fotspår, lösenord och personliga meddelanden vi dräller omkring oss, utan att tänka närmare efter hur all denna information skulle kunna missbrukas om den hamnade i fel händer.
Att både Google och Facebook sitter på guldgruvor av information, efterfrågad av åtskilliga företag som vill kartlägga våra vanor och önskemål, vet de flesta. Men att deras servrar också utgör en vanlig måltavla för kriminella med mer dubiösa motiv är inte lika välkänt. Något liknande gäller digitala bankaffärer där våra bankkontonummer, kreditkortsnummer eller surt förvärvade sparpengar förväntas ligga i tryggt förvar.
Glenny har gjort en minst sagt ambitiös research med studier av domstolshandlingar och hundratals intervjutimmar med både kriminella och poliser. Men även om boken sliter bort en och annan av läsarens naiva slöjor är den inte rakt igenom pålitlig. Dels bygger underlaget på vissa källor som knappast kan sägas ha ärligheten som sin tydligaste karaktärsegenskap, dels har Glenny valt att presentera materialet i en deckarkomposition som snarare förvirrar än skapar spänning.
Likväl är det intressant att följa hans kartläggning av digitala mötesplatser för kriminella, där allt från scimmingutrustning till långa listor av person- och kontokortsnummer finns att köpa. Sajter som CarderPlanet, Shadowcrew eller DarkMarket med centrala aktörer som "Boa", "Script", eller "Matrix001" ger varje privatperson kalla kårar. I dag är de här sajterna visserligen nedlagda. De kriminella har insett att det är för farligt att synas där. Men det betyder ingalunda att kriminaliteten upphört, bara att den grävt sig längre ned i den digitala underjorden.
Aldrig förr har konflikten mellan brottsbekämpning och värnande av vår personliga integritet varit tydligare än i IT-åldern. USA har valt offra mer av den personliga integriteten på brottsbekämpningens altare, vilket lett till att IT-brottsligheten frodas i Europa. Glenny tycks vilja se hårdare tag även här, men att frågan är långt ifrån enkel inser alla som läst George Orwells 1984.
Däremot ligger mycket i att man borde hantera lagförda hackers på ett annat sätt än genom att placera dem i fängelse bland andra kriminella. Det här är långt ifrån några dumskallar, deras kunskaper skulle kunna vara ett medel både i brottsbekämpning och i deras egen återanpassning till en laglydig tillvaro.